Minister VS: China gedraagt zich niet verantwoordelijk

WASHINGTON, 14 FEBR. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, gedraagt China zich niet “als een verantwoordelijke wereldmacht”. Perry zei dit in een toespraak op een symposium over de betrekkingen tussen China, Taiwan en de Verenigde Staten.

Volgens Perry willen de VS de Volksrepubliek graag op haar woord geloven als het zegt een “verantwoordelijke wereldmacht” te worden. Maar, zei Perry, “China stuurt een tegengestelde boodschap als het raketproeven en grote militaire oefeningen houdt in de buurt van Taiwan; als het technologie voor de vervaardiging van nucleaire wapens exporteert en de rechten van de mens schendt”.

De VS hebben er bij China op aangedrongen af te zien van dreigementen aan het adres van Taiwan. Volgens Taiwan heeft China 150.000 soldaten aan de oostkust van de Volksrepubliek samengetrokken voor militaire oefeningen. Perry heeft China en Taiwan, dat door de Volksrepubliek beschouwd wordt als een opstandige provincie, gezegd dat zij hun onenigheid op vreedzame wijze moeten oplossen. In de aanloop naar presidentsverkiezingen in Taiwan op 23 maart zijn de spanningen tussen Taiwan en China toegenomen omdat China vreest dat de 'opstandige provincie' streeft naar onafhankelijkheid.

Perry stelde gisteren voor om een Aziatisch-Pacifisch forum in te stellen waar ministers van Defensie van landen van de regio kunnen overleggen over veiligheidsvraagstukken. Het Partnerschap voor Vrede, dat samenwerking behelst tussen de NAVO-lidstaten en voormalige lidstaten van het Warschaupact, zou als model kunnen dienen voor een dergelijk forum, zei Perry.

Recentelijk zijn de betrekkingen tussen verscheidene staten in Azië onder druk komen te staan wegens territoriale disputen. Zo twisten Japan en Zuid-Korea over het eiland Tok-do in de Japanse Zee. (AP, AFP, Reuter)