Meisjes mishandelden meisjes uit jaloezie

APELDOORN, 14 FEBR. De politie van Apeldoorn heeft vier meisjes in de leeftijd van veertien tot negentien jaar aangehouden, die worden verdacht van mishandeling van vrouwelijke leeftijdgenoten. De vier maakten deel uit van een groep van ongeveer twintig allochtone meisjes, die sinds oktober vorig jaar actief was.

Volgens een woordvoerder van de Apeldoornse politie benaderden de daders in wisselende groepssamenstelling vooral blonde meisjes, die ze uitnodigden “om even te praten”. Het slachtoffer werd meegenomen naar een afgelegen plaats, waar het werd uitgescholden en “in elkaar geschopt”. Bij één meisje werd een oorbel uit het oor getrokken, waardoor haar oorlel scheurde.

De meisjes kwamen elkaar tegen bij middelbare scholen en in het uitgaansleven, aldus de politie. Ze zaten niet allemaal op dezelfde school. In de groep zaten meisjes van verschillende etnische afkomst. Uit de verhoren van de vier gearresteerde meisjes bleek niet dat de groep één leider had. Wel speelde volgens de politie groepsdruk een grote rol. “Eén begon, de rest sloot aan.”

Zelf konden de daders niets zeggen over een motief, aldus de politiewoordvoerder. “Als je vroeg waarom, dan wisten ze het eigenlijk niet.” Uit de verhoren leidt de politie af dat verveling, agressie en jaloezie een rol speelden. De meisjes zeiden over hun slachtoffers dingen als 'Het zijn teringwijven, ze pakken onze vriendjes af' en 'Ze mogen veel meer dan wij'.

De politie kwam de zaak op het spoor door 'signalen' die werden opgepikt door in de stad patrouillerende agenten. Middelbare scholen in Apeldoorn wisten volgens de politie nergens van. Slechts een van de slachtoffers heeft in de loop van het onderzoek aangifte gedaan. Zij had gekneusde ribben opgelopen, waarvoor ze bij de dokter moest worden behandeld. Volgens de politie hebben veel slachtoffers nog geen aangifte van mishandeling gedaan uit vrees voor wraakneming.