KPN wil belang in Casema vergroten

DEN HAAG, 14 FEBR. Koninklijke PTT Nederland (KPN) is “in principe geïnteresseerd” in overname van een belang van 22 procent in de kabelexploitant Casema van Nozema (Nederlandse Omroepzender Maatschappij), zo zei een woordvoerder van KPN vanmorgen.

Het concern heeft al een belang van 76 procent in Casema, maar staat onder druk van minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) om die zeggenschap te verminderen. De kabelexploitant zou anders een vergunning mislopen om telefonie aan te bieden. De minister wil niet dat KPN in de toekomst gaat concurreren met een onderneming waar dit concern zelf de scepter zwaait.

KPN overweegt verschillende mogelijkheden om aan de eis van de bewindsvrouw tegemoet te komen. Zo zou het concern het relatieve belang in Casema kunnen terugbrengen door een strategische partner te vinden voor KPN-Kabel, met als onderdeel Casema. Ingewijden noemen daarbij de naam van Philips.

KPN staat in onderhandelingen met een eventuele partner veel sterker met een belang van 98 procent dan met een belang van 76 procent, aldus de KPN-woordvoerder. Een tweede mogelijkheid is een beursgang, waardoor aandelen bij beleggers terecht komen.

Directeur Vader van Nozema zegt de mogelijkheden van de verkoop van het belang in Casema te onderzoeken. Zijn maatschappij krijgt daardoor geld binnen voor investeringen. Als Casema echt zou besluiten tot een verkoop van de aandelen, moet deze onderneming op grond van de statuten de aandelen eerst aanbieden aan meerderheidsaandeelhouder KPN. Zo ver is het nog niet. Volgens Vader zijn er meer geïnteresseerden.

Nozema is voor 59 procent in handen van de overheid. Vroeger had de maatschappij Casema volledig in handen, maar toen de PTT nog een staatsbedrijf was, is door een “vestzak-broekzak”-constructie de meerderheid van de aandelen Casema naar de PTT, inmiddels KPN, gegaan. (ANP)