Kasparov speelt remise tegen schaakcomputer

PHILADELPHIA, 14 FEBR. De Rus Gari Kasparov heeft gisteren in zijn derde partij tegen de schaakcomputer Deep Blue remise gespeeld. Na zijn 39ste zet met de zwarte stukken bood de wereldkampioen van de Professional Chess Association (PCA) een puntendeling aan.

“De computer speelde op een niveau van een van de beste schakers in de wereld”, zei Kasparov na afloop van deze partij. De tussenstand in de tweekamp is nu 1 1/2 - 1 1/2. De wedstrijd gaat om zes partijen. De winnaar verdient 640.000 gulden, de verliezer 160.000.

De computer begon met een zogenoemde c3 Siciliaan. Dit was dezelfde opening die Deep Blue hanteerde toen hij zaterdag verrassend de eerste partij won. Daarmee was de machine van IBM de eerste computer die een regerend wereldkampioen tijdens een toernooi versloeg. Dit kunststukje kon de computer echter niet herhalen. Na 39 zetten was duidelijk dat er niet meer in zat dan remise. Op dat moment had de partij ruim drie uur geduurd.

Kasparov en Deep Blue hadden elk twee uur de tijd voor de eerste veertig zetten. Volgens schaakexperts moet Kasparov teleurgesteld zijn geweest omdat hij op een gegeven moment de computer dichtbij een nederlaag had.

De wedstrijd tussen de sterkste speler ter wereld en de sterkste schaakcomputer ooit gebouwd, is behalve een strijd tussen mens en machine een wetenschappelijk experiment dat moet aantonen hoe computers complexe problemen oplossen.

In Philadelphia, in een klein kamertje van het Convention Centre, zou vandaag de vierde partij worden gespeeld. Kasparov zit er achter zijn schaakbord tegenover een computerprogrammeur. Na elke zet van de Rus tikt de programmeur van IBM de gegevens in op een toetsenbord en stuurt die vervolgens door naar de computer in Yorktown Heights in New York. (Reuter)