Jaruzelski hoeft niet terecht te staan voor '1981'

WARSCHAU, 14 FEBR. Generaal Jaruzelski, de voormalige communistische leider van Polen, hoeft niet terecht te staan voor het afkondigen van de staat van beleg in 1981 om de opkomende macht van het vakverbond Soldariteit te breken. Die aanbeveling heeft een parlementaire onderzoekscommissie gedaan. De commissie bestond merendeels uit ex-communisten. Bij de legeractie tegen Solidariteit vielen zeker negen doden. Jaruzelski heeft gezegd dat hij de doden betreurt, dat hij de volledige verantwoordelijkheid draagt voor het uitroepen van de staat van beleg en dat hij handelde “uit patriottistische motieven”. Solidariteit-oprichter en ex-president Walesa verwerpt de uitspraak. Enkele oppositionele politici hebben gezegd weliswaar begrip hebben voor Jaruzelski's positie maar van mening te zijn dat een rechtbank zich over de gebeurtenissen van 1981 hoort uit te spreken. (Reuter)