Investering bedraagt half miljard gulden; KPN stapt in mobiele telefonie Indonesië

AMSTERDAM, 14 FEBR. PTT Telecom investeert 304 miljoen dollar (480 miljoen gulden) in een minderheidsaandeel in het Indonesische bedrijf PT Telkomsel.

Daarmee verwerft het Nederlandse bedrijf een positie op de Indonesische markt voor mobiele digitale telefonie. Dit heeft PTT Telecom, een dochteronderneming van Koninklijke PTT Nederland (KPN), vanmorgen meegedeeld. Het bedrag van omgerekend 480 miljoen gulden wordt in contanten op tafel gelegd voor een aandeel van 17,28 procent in Telkomsel. Telkomsel is nu nog in handen van twee ondernemingen, de nationale telefoonmaatschappij PT Telkom (51 procent) en de telefoonmaatschappij voor internationale verbindingen PT Indosat. Beide zijn beursgenoteerd, maar zijn voor een meerderheid in handen van de staat. De Setdco groep van de Indonesische zakenman Setiawan Djody neemt voor 88 miljoen dollar een aandeel van 5 procent in Telkomsel. Na de transactie houden de oorspronkelijke aandeelhouders 77,72 procent.

Indonesië heeft bijna 200 miljoen inwoners, en het gebruik van mobiele telefonie behoort tot het laagste ter wereld. Telkomsel heeft op dit moment 33.000 gebruikers. Door de aandelentransactie wordt Telkomsel gewaardeerd op omgerekend 2,8 miljard gulden. PTT Telecom betaalt per huidige gebruiker van Telkomsel omgerekend 85.000 gulden. Volgens PTT Telecom vertegenwoordigt Indonesië een van 's werelds snelst ontwikkelende en potentieel grootste markten voor mobiele telecommunicatiediensten. Telkomsel raamt eind dit jaar, mede door de start van activiteiten in Jakarta, 120.000 gebruikers te hebben. In het jaar 2000 moeten dat er 550.000 zijn. Op dit moment gebruiken 50.000 Indonesiërs 'oude' analoge mobiele telefoons, en zijn er 120.000 gebruikers van digitale gsm-telefoons. Naast Telkomsel zijn er nog twee aanbieders van gsm-telefonie.

Twaalf telefoonmaatschappijen deden een bod op het aandeel in Telkomsel, dat met behulp van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs werd geveild. Van de twaalf bleven er uiteindelijk drie over. Naast PTT telecom waren dat het Britse Cable & Wireless en het Australische Telstra-concern. PTT Telecom zou naar verluidt niet het hoogste bod hebben gedaan, maar toch zijn uitgekozen. Het concern heeft al langer banden met de Indonesische telecomsector, waaronder een strategische samenwerking met een van de huidige grootaandeelhouders van Telkomsel. Voor de reeds bestaande samenwerking en assistentie op technisch en operationeel gebied zijn 60 mensen van PTT Telecom in Indonesië werkzaam.

Het aandeel KPN, de houdstermaatschappij van PTT Telecom, klom vanmorgen na licht lager te zijn geopend drie dubbeltjes naar een koers van 65 gulden rond het middaguur, de zelfde koers als het slot van gisteren.

    • Onze Financiële