Huwelijkstoerisme

Het Gelderse Rozendaal is in de ogen van geliefden de meest bekoorlijke gemeente om te trouwen. Dit blijkt uit de charme-index van het CBS. Als deze index één is, huwen er in een gemeente evenveel bruidsparen als er op basis van de statistieken verwacht mag worden. Bij een index van 1,5 zijn er vijftig procent meer huwelijksvoltrekkingen in een gemeente dan er 'verse' paren wonen.

Rozendaal en Ruurlo zijn aantrekkelijk door hun kastelen. 's Zomers wordt de ceremonie in Rozendaal ook in de tuin van het kasteel gehouden. De Waddeneilanden zijn populair bij 'huwelijkstoeristen' die in besloten kring willen trouwen. Haarlemmerliede trekt bruidsparen uit de hele omgeving doordat de plechtigheid hier op rijm wordt voltrokken. De grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam zijn minder aantrekkelijke trouwlokaties. Het CBS vermoedt dat het relatief grote aantal jongeren uit deze gemeenten liever in de woonplaats van hun ouders huwt. Het moderne stadhuis van Den Haag heeft vorig jaar vele Haagse bruiden afgeschrikt, zegt een Haagse ambtenaar. In het oude stadhuis en in sociëteit De Witte kan nog romantisch getrouwd worden. Op Vlieland trouwen is met een tarief 175 gulden het goedkoopst, terwijl dezelfde ceremonie in Bloemendaal 575 gulden kost. Wie op zaterdag wil trouwen, betaalt op de meeste lokaties meer dan duizend gulden.

    • Carina de Walle