Hongarije en Roemenië overleggen

BOEKAREST, 14 FEBR. Roemenië en Hongarije hervatten volgende maand hun onderhandelingen over de normalisatie van hun verhoudingen. Dat hebben vertegenwoordigers van beide regeringen gisteren bekend gemaakt na een bezoek van de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke aan de Roemeense hoofdstad Boekarest.

De Roemeens-Hongaarse onderhandelingen waren vastgelopen door onenigheid over de positie van de Hongaarse meerderheid in de Roemeense provincie Transsylvanië. Hongarije heeft Roemenië ervan beschuldigd de 1,6 miljoen Transsylvaanse Hongaren te discrimineren.

Transsylvanië maakte tot 1918 deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. De Hongaars-Roemeense betrekkingen zullen waarschijnlijk een belangrijk element worden tijdens de komende presidentsverkiezingen in Roemenië.

Holbrooke riep Oosteuropese landen op om “niet langer geobsedeerd te zijn met hun pogingen tot correctie van echte of verzonnen en vaak overtrokken historische misstanden”. “Het is niet goed om toekomstige generaties op te zadelen met de tragedies uit het verleden”, aldus Holbrooke tijdens een vijftienurig intermezzo in zijn jongste ronde pendeldiplomatie in ex-Joegoslavië.

Hongarije en Roemenië hopen door het bijleggen van hun geschillen gemakkelijker in aanmerking te kunnen komen voor een eventueel lidmaatschap van de NAVO. Roemenië was het eerste land in de regio dat het Partnership for Peace-programma, een samenwerkingsverband tussen Oosteuropese landen en de NAVO, heeft ondertekend. (Reuter)