'Hernationaliseer deel Russische bedrijven, banken'

MOSKOU, 14 FEBR. De Russische minister van binnenlandse zaken, Anatoli Koelikov, heeft gisteren voorgesteld de grootste bedrijven en banken in Rusland voor een deel opnieuw te nationaliseren. Op die manier wil hij de begrotingscrisis bij zijn eigen departement en dat van defensie het hoofd bieden, zo heeft het Russische persbureau Interfax dinsdag gemeld. Tot de bedrijven die weer voor een deel in overheidshanden zouden moeten komen, behoren het gasconcern Gazprom, de autobedrijven Zil, Kamaz en Avtovaz en het olieconcern Lukoil. Verder heeft Koelikov zijn oog laten vallen op de banken Promstoibank, Mostbank en Imperial. Er zijn strategische beslissingen nodig per presidentieel decreet om de financiële problemen te lijf te gaan, aldus Koelikov. Koelikov wil ook de bevoegdheid hebben de herkomst van inkomsten van burgers na te gaan teneinde “illegale goederen in beslag te kunnen nemen ten voordele van de begroting”. De uitlatingen van Koelikov leidden onmiddellijk tot een negatieve reactie van het ministerie van economische zaken. “Deze opmerkingen gaan niet alleen in tegen het economische programma van de regering, maar ook tegen de voorwaarden voor het voorgestelde krediet van 9 miljard dollar van het IMF,” aldus onderminister Sergej Vasiljev. (Reuter, AP)