Everaert vertrekt uit top van Philips

ROTTERDAM, 14 FEBR. Dr. P. Everaert, lid van de raad van bestuur en vice-president van Philips, verlaat het electronicaconcern per 1 maart van dit jaar. Everaert gaat zich volgens Philips richten op 'zakelijke belangen buiten de onderneming'. Dit heeft Philips bekendgemaakt. Een woordvoerder van het concern wilde vanmorgen geen verder commentaar geven.

In kringen rond Philips werd het vertrek van Everaert verwacht, sinds mede-bestuurslid C. Boonstra eind vorig jaar werd aangewezen als opvolger voor Philips-topman J. Timmer. Boonstra stapte vorig jaar onverwacht op als topman van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee/DE en dook later op in het hoogste bestuur van Philips.

Of de 55-jarige Belg Everaert, die eerder bestuursvoorzitter was van Ahold, opnieuw een hoge functie bij een Nederlands bedrijf gaat bekleden na zijn vertrek bij Philips, is onzeker. Een bestuursfunctie in België is, volgens kenners van het management-circuit in Nederland, waarschijnlijker. Everaert was niet bereikbaar voor commentaar.

Everaert was niet de enige die in het verleden werd genoemd als mogelijke opvolger voor Timmer. Ook H. Bodt, de voormalige bestuursvoorzitter van Océ-Van der Grinten, was voor de functie in de markt. Bodt is evenwel oorspronkelijk van Philips afkomstig, voor hij naar Océ-Van der Grinten vertrok en zou daarom steviger in het zadel zitten bij Philips.

Het vertrek van Everaert is onderdeel van een herschikking van bestuursfuncties bij Philips. Ir. W. de Kleuver (59) neemt de plaats van Everaert per 1 mei in. De Kleuver is sinds 1987 lid van de groepsraad en sinds 1984 directievoorzitter van de succesvolle divisie componenten. Verder gaat J. Tollenaar (58), directievoorzitter Sound & Vision, deel uitmaken van het hoogste bestuurscollege.

Ook binnen de groepsraad van Philips doet zich een aantal mutaties voor. Y. Lo, nu verantwoordelijk voor de algemene leiding van componentendivisie in het Verre Oosten, volgt De Kleuver op. De functie van Tollenaar wordt opgevuld door D. Dunn, momenteel directievoorzitter van de divisie halfgeleiders. Ir. A. van der Poel, momenteel directeur binnen diezelfde divisie volgt Dunn, sinds 1993 bij Philips werkzaam, op.

Philips heeft de status van Business Electronics, momenteel een business groep, met terugwerkende kracht per 1 januari verhoogd tot die van produktdivisie. Deze maatregel houdt verband met de omvang en het belang van deze activiteiten. Onder de nieuwe divisie vallen aan de pc-markt gerelateerde activiteiten, videoproduktie- en distributiesystemen en zakelijke communicatie. In verband hiermee gaat drs. A. Baan, directeur van de nieuwe divisie, per 1 mei deel uitmaken van de groepsraad.