Beschuldigingen van corruptie tegen Britse ex-ambassadeur EU

BRUSSEL, 14 FEBR. De Europese Commissie onderzoekt een beschuldiging van corruptie die is geuit tegen de voormalige ambassadeur van de Europese Unie in Moskou, de Brit Michael Emerson. Het Vlaamse dagblad De Morgen heeft vandaag onthuld dat Emerson zijn positie in Moskou zou hebben gebruikt om zelf handelsovereenkomsten af te sluiten met ondernemers uit Oost-Europa.

Volgens De Morgen, die zich baseert op documenten waaruit Emersons activiteiten als zakenman zouden blijken, heeft de diplomaat de afgelopen weken nog omvangrijke projecten voorgesteld aan Russische ondernemers in onder andere Moskou en St. Petersburg. De documenten zouden vorige week ook zijn overgemaakt aan de Europese Commissie. “De beschuldigingen worden geverifieerd”, aldus vanmorgen een woordvoerder van de Europese Commissie.

Emerson werd enkele weken geleden overgeplaatst van Moskou naar Brussel, waar hij aan het hoofd is gesteld van een lange-termijn-studiegroep. Volgens de commissiewoordvoerder gaat het om een reguliere overplaatsing, die al lange tijd was voorzien. Emerson was sinds 1991 ambassadeur in Rusland.

Volgens De Morgen onderzoekt de Europese Commissie ook of Emerson subsidies van de EU heeft misbruikt, die bestemd waren voor zakelijke samenwerking tussen lidstaten van de Europese Unie en de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). De ambassadeur zou bij zijn werkzaamheden als zakenman hebben samengewerkt met een Russische tolk die verbonden is geweest aan de delegatie van de Europese Unie in Moskou en die nu net als Emerson in Brussel werkt.

Het Vlaamse dagblad citeert uit recente zakelijke correspondentie van Emerson naar Moskou en St. Petersburg, waarin hij herhaaldelijk verwijst naar “ons adviesbureau”. Daarmee zou een project worden bedoeld van Emerson en een “prominente zakenman” uit St. Petersburg, Ilya Baskin, die tevens co-president is van de Russian Round Table die zich inzet voor een vrije-markteconomie.