Afgelasting tegenvaller van twee miljoen

EINDHOVEN, 14 FEBR. Voor het eerst in de voetbalgeschiedenis is een wedstrijd van het Nederlands elftal afgelast. De interland tegen België die vanavond in Eindhoven zou worden gespeeld, gaat door de slechte toestand van het veld niet door. De primeur levert de KNVB een financiële tegenvaller van ongeveer twee miljoen gulden op.

Maandag al was duidelijk dat het veld van het stadion van PSV als gevolg van hevige regenval en een bevroren ondergrond niet bespeelbaar was. Nadat het een dag voor de wedstrijd opnieuw begon te sneeuwen in Brabant, hielden bondscoach Hiddink en arts Kessel woord. Met de kostbare spelers van de topclubs zou geen risico worden genomen. De afgelasting kwam tot stand in overleg met de tegenstander en de staf uit Zeist.

Deskundigen wilden niet zeggen hoeveel de afgelasting de bond gaat kosten. De KNVB betaalt een boete van 1,6 miljoen gulden aan het Duitse bedrijf UFA, dat de rechten al had doorverkocht. Daarnaast kunnen de 10.000 supporters die een kaart hadden gekocht hun geld terugeisen, door hun kaartje en een briefje met gironummer naar Zeist te sturen. Ook zal de uitbater van hotel De Brug in Mierlo de kosten van twee dagen trainingskamp in rekening brengen.

Hiddink was nauwelijks aangeslagen door de tegenvaller. Hij vond het jammer maar terecht dat het veld was afgekeurd. “Toch was het fijn de jongens weer even bij elkaar te hebben. We hebben weer wat kunnen bijpraten. Ik had graag even bekeken hoe de posities bezet zijn op het moment. Bovendien was de interland interessant om een paar andere jongens een kans te geven.” Dat laatste sloeg op debutant Peter Hoekstra (Ajax) en de na meer dan een jaar teruggekeerde Gaston Taument (Feyenoord). Hoewel Hiddink formeel geen elftal bekend maakte, was vrijwel zeker dat de twee zouden meespelen. De positie van de zwaar geblesseerde Overmars die Taument zou bezetten is zeker tot na het EK in Engeland vacant. Hoekstra kreeg een kans omdat Helder wegens clubverplichtingen bij Arsenal achterbleef.

Met België is afgesproken de komende dagen na te denken over een nieuwe datum. Hiddink voelt wel wat voor 29 mei, vlak voor het EK. Dat Nederland en België elkaar het seizoen erop in het kader van de kwalificatie voor de WK opnieuw zullen treffen, ziet Hiddink niet als een probleem.

Ook de Belgische bondscoach, Paul van Himst, laat de mogelijkheid open een nieuwe datum te zoeken. “Liever niet, maar als er problemen met tv-rechten zijn of de belangen van sponsors in het gedrang komen, zal ik meewerken.” Van Himst liet zijn voorkeur voor een datum duidelijk doorschemeren: “Rendez-vous in december.” Dan is de kwalificatiewedstrijd, op 14 december in België.

Volgens critici van Van Himst zou verlies van de Belgen direct tot zijn ontslag hebben geleid. “Maar wat nu?”, grapte hij gisteren, na de afgelasting. De bondscoach van de Belgen ligt al maanden onder vuur. “Ik laat me niet tegen de muur zetten”, liet hij gisteren strijdvaardig weten. Hij ging zonder nederlaag en ontslagbrief naar huis. Van Himst was niet ongelukkig met de afgelasting. “Het is spijtig voor de debutanten in de groep, maar sportief gezien is het niet onlogisch. Het 'plein' is slecht. We hebben te maken met een vriendenmatch en de belangen van de profs en hun clubs.”

Binnen afzienbare tijd moeten dergelijke problemen met de Eindhovense grasmat tot het verleden behoren. Volgens stadion-directeur Jos van der Heijden studeert de Eindhovense club al geruime tijd op het aanbrengen van veldverwarming. Het betreft een investering van drie tot vijf ton. Van der Heijden wil de veldverwarming bij het komende overleg van de Vereniging van Stadiondirecties aan de orde stellen.

Hij beseft dat het niet in alle gevallen even gemakkelijk zal zijn om een installatie aan te brengen. “Sommige accommodaties zijn nu eenmaal eigendom van de gemeente. En het is nog maar de vraag of een stadsbestuur geld voor deze voorziening wil uittrekken. Maar gezien de vele afgelastingen in de afgelopen weken lijkt het me de moeite waard om onderzoek te verrichten. PSV wil in elk geval het voortouw nemen. Wij waren tenslotte ook de eerste club met verwarmde tribunes.”