Acteur Martin Balsam dood

AMSTERDAM, 14 FEBR. In een hotel in Rome is maandagavond de Amerikaanse acteur Martin Balsam (76) overleden. De New-Yorkse acteur, die de bijnaam 'The Bronx Barrymore' droeg, was bekend van Broadway en televisie, maar vooral uit talloze robuuste filmbijrollen. Balsam won een Oscar in 1965 voor A Thousand Clowns, maar verwierf vooral roem als de van de trap stortende privé-detective in Hitchcocks Psycho (1960), de juryvoorzitter in Twelve Angry Men (Sidney Lumet, 1957) en de hoofdredacteur van Woodward en Bernstein in All the President's Men (Alan J. Pakula, 1976). Hij debuteerde in de film On the Waterfront (Elia Kazan, 1954) en was voorts onder veel meer te zien in beide versies van Cape Fear (1962 en 1991), Breakfast at Tiffany's, The Carpetbaggers, Catch-22, Little Big Man, Murder on the Orient Express, St. Elmo's Fire en de Italiaanse televisieserie 'La piovra'.