'Wij willen graag uitleggen hoe het zit'

DEN HAAG, 13 FEBR. De nieuwe sportzender gaat de kijkers, zegt John de Mol, twee gulden per maand kosten. “Ja, en dat bedrag kan theoretisch gezien niet naar beneden. Dat staat zo in het business plan. De overheid maakt ophef over dat bedrag. Maar waar hebben we het over. Twee gulden per maand. Dat betaal je ook voor een patatje met, trouwens nog niet eens. Dat kost een patatje zonder”, zegt De Mol. “Nou jongens, niet zo platvloers”, reageert Staatsen.

In een keldertje van het pand Het Voorhout in Den Haag kwamen gisteravond KNVB-voorzitter Jos Staatsen, John de Mol en Ruud Hendriks (beiden van Endemol Entertainment) bijeen om even bij te praten over de hectische gebeurtenissen van de laatste dagen. Na het besluit om een nieuwe sportzender op te richten werden KNVB en de produktiemaatschappij overstelpt met kritiek.

Staatsen heeft net een gesprek achter de rug met de staatssecretarissen Nuis (Media) en Terpstra (Sport). Hendriks en De Mol waren volgens eigen zeggen “niet welkom bij het gesprek met de bewindslieden”. Voor journalisten werd daarom enkele honderden meters van het gebouw van de Nederlandse Taalunie, waar het onderhoud tussen de KNVB en de bewindslieden plaatshad, een kleine persconferentie belegd. “U mag alles vragen, wij willen graag uitleggen hoe het zit”, zegt Hendriks tegen enkele verslaggevers.

Intussen zit Staatsen in een klein kamertje beneden, met John de Mol. Een fles whisky en een paar flessen wijn zijn opengemaakt. Als de pers is vertrokken om de deadlines te halen, voegt ook Hendriks zich bij Staatsen en De Mol. “Ik heb de afgelopen dagen het gevoel alsof ik in een speelfilm zit, maar dan heb ik het wel over een b-film”, zegt De Mol. Met z'n drieën proberen ze op een rijtje te zetten wat er allemaal op hen af is gekomen. Eén ding weten ze zeker: de nieuwe sportzender komt er, voor honderd procent.

Dat de KNVB een stortvloed van kritiek krijgt, vindt Staatsen onterecht. De politiek, vindt de KNVB-voorzitter, gaat van een verkeerd uitgangspunt uit. “Ze willen coûte que coûte een bepaalde groepering in bescherming nemen”, zegt Staatsen. “Ik voelde me in een schaar genomen. Ik werd verantwoordelijk gesteld voor het bestaan van de publieke omroep, zodat ik een lager bod moest accepteren.”

De Mol vult Staatsen aan. “Bij ons worden er maximaal dertig reguliere wedstrijden door een gesloten kanaal uitgezonden. Alle topwedstrijden gaan naar het open sportkanaal. Dat is een beter aanbod dan de NOS met HMG en Filmnet deed. Dan zouden er vijftig wedstrijden naar een gesloten kanaal gaan. Het totale bod van de NOS, HMG en Filmnet bedroeg 115 miljoen gulden per jaar. Weet je hoe groot het aandeel van de NOS daarin was? Nog geen vijftig miljoen, waar hebben we het dan over?”, zegt De Mol. “Je moet het nu niet over de bedragen hebben”, sust Hendriks aan de andere kant van de tafel.

Dan neemt de KNVB-voorzitter het voortouw in het gesprek. “Ik zal proberen te vertellen hoe dit proces gegaan is”, zegt Staatsen. “Je moet in ogenschouw nemen dat het transfersysteem is afgeschaft. Dat was de levensader van deze bedrijfstak.” Toch was volgens de KNVB-voorzitter geld niet de voornaamste drijfveer om te kiezen voor een sportzender. “Het gaat ons om de kwaliteit van de verslaggeving. De voetbalprogramma's moeten respect voor het voetbal tonen”, aldus Staatsen. Hendriks vult aan: “Wij gaan een beter produkt maken dan de NOS heeft gedaan.”

Staatsen ziet het besluit voor het oprichten van de nieuwe sportzender als “een kwestie van overleven”. “Wij staan nu met het Nederlandse voetbal aan de Europese top en daar willen we graag blijven. Het verschil met het bod van de NOS, de Holland Media Groep en Filmnet bedroeg 237 miljoen over zeven jaar. Dat is nogal wat.” En voor de NOS is volgens De Mol nog veel mogelijk. Het consortium heeft de NOS al sub-licenties aangeboden. “De NOS kan gewoon samenvattingen blijven uitzenden, maar tot nu toe hebben ze dat afgewezen”, zegt De Mol.

Staatsen wil in het kader van de verkoop van de televisierechten niets weten van eventuele kortingen op directe of indirecte subsidies die de voetbalbond ontvangt. “Als dat nu geplaatst wordt in deze discussie maakt de politiek gebruik van machtsmisbruik.” De KNVB-voorman kan dan ook zich niet voorstellen dat clubs voor eventuele politiekosten zouden moeten opdraaien. “Als je dat gaat doen, dan ben je met groene zeep aan het glijden.”

    • Koen Greven