Waterpoloërs door zege op Oekraïne dichter bij Spelen

ROTTERDAM, 13 FEBR. Het Nederlandse waterpoloteam is nog twee overwinningen verwijderd van kwalificatie voor de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Hans van Zeeland won gisteren in Berlijn op overtuigend wijze met 10-6 van Oekraïne. Het was de derde opeenvolgende zege voor het nationale zestal op het negendaagse pre-olympische toernooi.

Door de overwinning eindigde Nederland als eerste in groep D. Morgen vervolgt de ongeslagen poloploeg het toernooi met een duel tegen Slowakije. Bij winst kan Oranje vervolgens een dag later plaatsing voor het olympisch waterpolotoernooi in Atlanta veiligstellen wanneer het Bulgarije verslaat. Oranje neemt in de tweede ronde vier punten mee uit de voorronde en staat samen met Kazachstan aan de leiding in de zogenaamde halve-finalepoule van groep F.

De overwinning van gisteren op Oekraïne was vooral van psychologische waarde voor de Nederlandse poloërs. Bij het EK, afgelopen zomer in Wenen, raakten dezelfde spelers tegen de nieuwkomer in het internationale waterpolo volkomen van slag. Stijf van de zenuwen verloor het team van de toenmalige bondscoach Ivo Trumbic met 10-7. De eerste kans op kwalificatie voor Atlanta was daarmee verkeken.

Ook een tweede kans ging verloren. Tijdens het toernooi om de FINA World Cup in Atlanta openbaarden zich in september dezelfde gebreken als in Wenen. Weinig creativiteit, weinig oog voor het individu en vooral weinig spelvreugde. Na de mislukte missie in het olympische bassin van de Georgia Tech Aquatic Centre staakte NOC*NSF de riante financiële steun en volgde het ontslag van Trumbic.

Onder diens opvolger Van Zeeland lijken de poloërs hun zelfvertrouwen hervonden te hebben. Tegen Oekraïne fungeerde de hechte defensie net als eerder tegen Brazilië (6-4) en Roemenië (12-8) als basis van het effectieve aanvalsspel. Doelman Arie van de Bunt was opnieuw een van de uitblinkers. Relatief eenvoudig liep Nederland in de vier speelperiodes weg van de stugge tegenstander uit Oost-Europa.

“Ik heb genoten. Het geduld dat ze opbrengen, de poloënde oplossingen die ze vinden. Deze jongens beseffen nu hoe goed ze zijn”, sprak oud-international Van Zeeland na afloop van de derde interland onder zijn leiding.

De succesvolle 41-jarige coach kreeg bijval van Harry van der Meer, met twee treffers een van de zeven doelpuntenmakers aan Nederlandse zijde. “Vroeger werd ik eruit gehaald als ik misschoot, nu als ik niet schiet”, roemde de aanvaller de verfrissende aanpak van Van Zeeland.