Toestand twee toeristen kritiek; Zeven doden bij ongeval met Nederlandse bus

DEVENTER, 13 FEB. Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar nabij de Duitse wintersportplaats Winterberg in Sauerland zijn gisteren zeven inwoners van Deventer om het leven gekomen. Van de 48 inzittenden raakten 22 zwaargewond. Twee van hen verkeerden rond het middaguur nog in kritieke toestand.

Het ongeluk was een gevolg van het zware winterweer in Sauerland. De bus, eigendom van de Zwolse touringcarmaatschappij Hanze Tours, was om half vijf op weg naar Nederland, toen de chauffeur plotseling moest uitwijken voor een remmende bus voor hem. In die dubbeldeks-touringcar, eveneens van Hanze Tours, zaten scholieren en begeleiders van het MBO-college 't Knooppunt in Zwolle. De bus met scholieren werd tot staan gebracht door een sneeuwwal, de tweede bus werd geraakt door een tegemoetkomend VW-busje en stortte zo'n tien meter naar beneden in een ravijn. Daar kwam hij op zijn kop tot stilstand in een greppel.

Volgens een woordvoerder van Hanze Tours is de chauffeur, die zwaargewond raakte, niets te verwijten. “Hij reed stapvoets in een bus die uitgerust was met winterbanden. Van de politie in Duitsland heb ik begrepen dat er geen enkele aanleiding was om niet te gaan rijden.” De woordvoerder omschrijft de chauffeur als “zeer ervaren”. In weerwil van eerdere berichten van de Duitse politie heeft een voorlopig onderzoek aangetoond dat er niet te hard is gereden. Bovendien waren de voorgeschreven rusttijden in acht genomen. De chauffeur kon wegens de ernst van zijn verwondingen nog niet gehoord worden. Hij ligt op de intensive care van een ziekenhuis in de buurt.

De inzittenden van de verongelukte bus zijn allen lid van de personeelsvereniging van sport- en recreatiecentrum De Scheg in Deventer, een complex met onder andere een tropisch zwembad, een ijsbaan en een tennishal. In het centrum werd gisteravond een crisiscentrum ingericht voor de opvang van familieleden, vrienden en kennisssen. Een aangeslagen burgemeester J. van Lidth de Jeude van Deventer sprak van een groot drama voor Deventer en voor De Scheg.

De personeelsvereniging was gisteren een dagje uit om te langlaufen bij het plaatsje Züschen, nabij Winterberg in het Duitse Sauerland. Op het moment dat de bus verongelukte, was het gezelschap op de terugweg naar Nederland. De hulpverlening, verricht door meer dan vijftig reddingswerkers en artsen, kwam snel op gang, maar werd bemoeilijkt door het slechte weer en door het feit dat de bus op zijn kop in een greppel lag. Zowel ten tijde van het ongeluk als tijdens de hulpverlening was er sprake van zeer zware sneeuwval. Ook de steile weg maakte het voor de hulpverleners niet eenvoudiger.

Een aantal lichtgewonde passagiers wist op eigen kracht de bus te verlaten. Ze werden daarbij geholpen door een twaalftal scholieren uit de eerste bus. Die brachten de lichtgewonden weg en haalden vervolgens dekens voor de zwaargewonde passagiers in de bus. Die werden door de hulpverleners overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. De lichtgewonden keerden terug naar hotel Walsbachtal, vanwaar ze waren vertrokken. Het duurde tot half tien in de avond voor precies duidelijk werd hoeveel mensen het ongeluk niet hadden overleefd. Verscheidene passagiers zaten zo bekneld dat de brandweer met snijbranders ruimte moest maken om hen te bevrijden. In de loop van de nacht kon het wrak met drie takelwagens uit het ravijn worden gehaald en afgevoerd.

Niet bekend