Studie alternatief transfersysteem; Tien landen eisen overgangsregeling

WINDSOR, 13 FEBR. De belangrijke voetballanden van Europa vragen de Europese voetbalunie UEFA te zorgen voor een overgangsregeling bij de uitvoering van het arrest-Bosman. Ze zoeken daarmee indirect de confrontatie met de Europese Unie, die de voetbalwereld verplicht de burgerwetten onmiddellijk over te nemen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, eiste vorige maand dat de UEFA zich aan de Europese regels houdt en binnen zes weken haar regels overeenkomstig het arrest aanpast. Anders zouden straffen volgen. De tien landen die in Engeland vergaderden, waaronder Nederland, pleitten voor een overgangsregeling.

De Nederlandse voetbalbond besloot afgelopen weekeinde bijvoorbeeld dat 1 juli de datum is voor de binnenlandse afschaffing van het transfersysteem. Ook maakten de clubs al afspraken over het aantal buitenlanders in de Europa Cup, om competitievervalsing in de lopende toernooien te voorkomen. De Europese Unie heeft daaraan echter geen boodschap.

Binnenkort komen de bij de UEFA aangesloten landen bijeen voor het bepalen van het beleid. De vergadering van maandag was slechts bedoeld om de gedachten te peilen.

Ook gaan de landen, Duitsland, Frankrijk, Schotland, Nederland, Oostenrijk, België, Portugal, Engeland, Italië en Spanje steun vragen bij hun regeringen. Ze willen dat belangrijke politici zich inzetten voor hun voetbalzaakjes. De bedoeling is ook werkgroepen te formeren die studeren op een alternatief voor het transfersysteem.

De modale Belgische voetballer Jean-Marc Bosman dwong de UEFA het transfersysteem af te schaffen na jarenlange juridische strijd. Dat houdt in dat profspelers na afloop van hun contract vrij zijn naar een andere club te verhuizen binnen de Europese Unie.

Ook kwam door de uitspraak een eind aan de beperking van het aantal EU-buitenlanders. Clubs en nationale bonden zijn daardoor redelijk in paniek geraakt omdat hun beleid helemaal niet was toegerust.(ANP)