Staking Polen breidt zich uit

WARSCHAU, 13 FEBR. De mijnstaking in Polen heeft zich gisteren uitgebreid. Arbeiders van zeven mijnen rond de plaatsen Rybnick en Tychy in het zuiden van het land hebben maandag alle leveringen van steenkool stilgelegd. Zij sloten zich daarmee aan bij de vorige week maandag begonnen staking in acht mijnen rond de stad Katowice, zo heeft het Poolse persbureau PAP gemeld.

Later op de dag zullen arbeiders van nog eens twintig mijnen in de streek Silezië hun werk neerleggen. De mijnwerkers zijn uit op meer loon. Concreet hebben zij een eenmalig bedrag van 600 zlotys (390 gulden) geëist plus aanvullende verhogingen later dit jaar. Verder verlangen zij prijscompensatie voor het afgelopen jaar. Ook moet de regering haar garantie geven voor hun pensioenen. Die mogen niet achteruitgaan onder invloed van de hervormingen van het pensioenstelsel.

De uitbreiding van de staking volgt op de mislukte onderhandelingen afgelopen vrijdag. De vakbond Solidariteit en de directie van NSW, de grootste kolenproducent van Polen, waren binnen vijf minuten uitgepraat. De werkgever liet weten de eisen van de werknemers financieel niet te kunnen opbrengen. Alle mijnen in Polen zijn nog in handen van de staat.

In Warschau demonstreerden maandag honderd mijnwerkers voor het behoud van werkgelegenheid. De Poolse minister Klemens Scierski van industrie wees hun vrees voor het verlies van 80.000 banen in Silezië als ongegrond van de hand.

De vakbonden dreigen hun acties te verharden, nu de winter in grote delen van Polen nog voor strenge vorst zorgt. Zij lieten vorige week al weten zo nodig de gehele kolenproduktie in Polen plat te leggen. Volgens het department van industrie is de huidige kolenvoorraad nog voldoende om de komende drie weken door te komen. (AFP, DPA, Reuter)