Richtlijnen voor het ontwerpen van euro-biljet

FRANKFURT, 13 FEBR. De naam is bekend, de ontwerpers kunnen nu aan de slag. Het Europese Monetaire Instituut (EMI), de voorloper van de Europese centrale bank, heeft gisteren officieel de inschrijving geopend voor het ontwerp van de euro, de toekomstige munteenheid van de Europese Unie.

De ontwerpers hebben tot 13 september de tijd om hun ideeën in te dienen. Ze kunnen voor de biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro kiezen uit een klassieke benadering die het culturele erfgoed van Europa weergeeft, of uit een moderne benadering met een abstract of hedendaags motief.

In het eerst geval dient het euro-biljet aan de ene kant een historische periode van Europa weer te geven in de vorm van een portret, terwijl op de andere kant architectonische uitingen uit dezelfde periode moeten staan, zo schrijft het EMI voor. De ontwerpers worden aangewezen door de centrale banken van de EU-landen.

Ze kunnen in beide categorieën ontwerpen indienen. In ieder geval moet een ontwerp het mogelijk maken dat er diverse voorzieningen op het biljet kunnen worden aangebracht om vervalsing te voorkomen. Psychologen, historici, kunsthistorici en grafisch deskundigen worden geraadpleegd bij het vinden van een ontwerp dat voor iedereen aanvaardbaar is.

Het EMI heeft verder een commissie in het leven geroepen die de technische zaken van de introductie van de euro moet bekijken. Het gaat om miljarden bankbiljetten, die zoals het er nu naar uitziet, vanaf 1 januari 2002 in omloop komen. Het precieze aantal hangt af van hoeveel landen er vanaf het begin meedoen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) van de EU. Eind 1994 waren er in de landen van de EU twaalf miljard bankbiljetten in circulatie. (AFP)