Resultaat V&D onder druk; Vendex-concern evenaart winst van vorig jaar

ROTTERDAM, 13 FEBR. Vendex verwacht dat de netto winst over het op 31 januari afgesloten boekjaar “ten minste gelijk is” aan de 385 miljoen gulden die het concern vorig jaar boekte. Het bedrijfsresultaat van vooral de V&D-warenhuizen van Vendex bleef daarentegen als gevolg van lagere consumentenbestedingen “sterk achter” bij vorig jaar.

Vendex (detailhandel en zakelijke dienstverlening) maakte gisteren bekend dat de netto omzet van het concern met acht procent is gestegen tot 11,2 miljard gulden. De omzet van zakelijke dienstverlening (onderhoud en uitzenddiensten) steeg met 19 procent, de detailhandel boekte een 4 procent hogere omzet.

Vooral de Vroom & Dreesmann-warenhuizen van Vendex hadden te maken met tegenvallende bestedingen van de consument. De resultaten van warenhuizen en speciaalzaken - met name kleding - stonden onder druk. Volgens Vendex waren vooral hogere afprijzingen daar debet aan. In de meeste marktsegmenten won Vendex evenwel marktaandeel.

De levensmiddelenbedrijven van Vendex boekten “een lager bedrijfsresultaat” dan in 1994/95. De supermarktketens Edah en Konmar in Nederland bereikten respectievelijk een goed resultaat en voortgezette expansie. In België, waar de levensmiddelenactiviteiten worden gereorganiseerd, stonden de resultaten onder zware druk.

De zakelijke diensten van Vendex zagen het bedrijfsresultaat fors stijgen. Vooral de uitzendgroep met uitzendbureau's als ASB en Dactylo leverde daaraan een bijdrage. Het resultaat van de uitzendgroep zal volgens Vendex met meer dan de helft stijgen.

De detailhandel worstelt met een stagnerende markt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vanmorgen bekend dat de detailhandelsverkopen, uitgedrukt in geld, in december met 1,6 procent zijn gedaald ten opzichte van december 1994. Uitgedrukt in volume daalde de omzet in de voor de detailhandel belangrijke decembermaand met 1,1 procent. Vooral in de kledingbranche gaat het volgens het CBS slecht. Daar staat tegenover dat het in de doe-het-zelf-branche met een omzetstijging van 3,7 procent goed blijft gaan. Ook drogisterijen (+ 2,7 procent), boekwinkels (+ 1,2 procent) en fietsenwinkels (+ 0,6 procent) zagen hun omzet vorig jaar stijgen.