Philips ziet af van vertrek uit Groningen

GRONINGEN, 13 FEBR. Philips houdt zijn hoofdvestiging van de divisie Domestic Appliances and Personal Care in de stad Groningen. Daarmee blijven 250 arbeidsplaatsen voor Groningen behouden. Dat heeft de directie van de DAP-divisie, waar kleine huishoudelijke apparaten en produkten voor persoonlijke verzorging worden gemaakt, gisteren besloten.

De afgelopen maanden werd overwogen de vestiging te verplaatsen naar Frankfurt, Londen, Parijs, Milaan of Eindhoven, maar uiteindelijk bleken er “onvoldoende redenen” om Groningen te verlaten. Philips besloot wel tot verschuivingen tussen de produktieafdelingen in Drachten en Hoogeveen en het hoofdkantoor in Groningen. Dertig à veertig werknemers gaan van Groningen naar Drachten en ongeveer tien van Hoogeveen naar Groningen. In Hoogeveen wordt stofzuigers en koffiezetapparaten gemaakt, in Drachten scheerapparaten.

Een krappe behuizing van het hoofdkantoor van Philips DAP vormde in november de aanleiding een verhuizing te overwegen. Internationalisering en bereikbaarheid speelden daarbij in het nadeel van Groningen. Bovendien vond Philips het een voordeel van steden als Milaan en Frankfurt dat daar de vormgevers zijn gevestigd van de produkten van de DAP-divisie.

Volgens directeur A. Veenhof is er niet een doorslaggevende reden om in Groningen te blijven. “Het was een kwestie van minnen en plussen tegen elkaar afwegen”, aldus Veenhof. Zo waren onder andere de kosten van een verhuizing hoog. De gemeente Groningen heeft voor Philips grond rondom de vestiging aan de Europaweg gekocht, zodat het bedrijf er kantoorruimte kan bijbouwen. Daarvoor worden nu plannen gemaakt. De uitbreiding gaat niet gepaard met een groei van arbeidsplaatsen. Philips moet enkele gebouwen afstoten wegens het aflopen van leasecontracten.

Groningse bestuurders zijn opgelucht over het besluit van Philips. Burgemeester H. Ouwerkerk, wethouder J. Pieters (economische zaken) en commissaris der koningin H. Vonhoff probeerden in gesprekken druk op Philips uit te oefenen. “Maar je kunt doen wat je wilt, ze gaan toch hun eigen weg. Je kunt hooguit wat problemen voor ze helpen oplossen”, aldus Pieters. Volgens haar is het aanzien van de stad Groningen van groot belang om een internationaal georiënteerd bedrijf als Philips te behouden.