Overname Groenendijk op komst

ROTTERDAM, 13 FEBR. Groenendijk Yellowcabin, aanbieder van verplaatsbare kantoor-, bedrijfs- en schoolruimten, wordt waarschijnlijk overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot General Electric Capital Modular Space. Het Amerikaanse bedrijf bereidt een overnamebod voor van maximaal 45 gulden per aandeel. Als dit door gaat, wordt Groenendijk voor 100 miljoen gulden verkocht.

De koers van het aandeel steeg gisteren in reactie op het nieuws met 6,5 gulden en sloot op 41,50. Dat is achttien procent hoger dan de openingskoers. Dit zou wel eens de laatste grote groei zijn die de onderneming maakt omdat het bedrijf verwacht “over enkele weken” overgenomen te zijn. Dan verdwijnt het aandeel na tien jaar notering van de beurs.

Groenendijk heeft 8500 zogenoemde 'yellowcabins', tijdelijke onderkomens voor kantoren, bedrijven en scholen. De onderneming uit Ridderkerk heeft 186 werknemers in dienst. De cabines verhuurt het bedrijf aan de overheid en de industrie. In Nederland is Groenendijk één van de grootste aanbieders van deze tijdelijke accomodaties. In België en Duitsland behoort het tot de middenmoot.

Volgens directeur K. Groenendijk heeft General Electric Modular Space het initiatief genomen voor de overnamegesprekken. De dochteronderneming van één van de grootste conglomeraten ter wereld wil volgens de directeur haar Europese positie versterken. “Onze bedrijven opereren in dezelfde markt en we sluiten goed op elkaar aan”, verklaart Groenendijk. Op dit moment is het Amerikaanse bedrijf nog relatief klein in Europa.

De eerste beursjaren van Groenendijk brachten beleggers goede inkomsten uit dividenden, vanaf 1992 kwakkelde het bedrijf wat. Vorig jaar trad een sterk winstherstel in en in december meldde het bedrijf dat de winst het laatste jaar gestegen is van 3 miljoen naar 5 miljoen gulden. De omzet steeg van 62,1 miljoen naar 65,2 miljoen gulden.

Het bedrijf is ook na de beursnotering een familiebedrijf gebleven. De familie Groenendijk heeft ongeveer 67 procent van de aandelen in handen. Andere grootaandeelhouders zijn Aegon, EA Generilli en het Small Companies Netherlands Funds.