Omstreden Reuter weg bij Daimler

ROTTERDAM, 13 FEBR. Edzard Reuter (67), tot mei vorig jaar topman van Daimler-Benz, heeft nu ook zijn commissariszetel bij Duitslands grootste industrieconcern met onmiddellijke ingang ter beschikking gesteld. Hij heeft daarmee toegegeven aan de druk van de andere leden van de raad om op te stappen, zo is uit betrouwbare bronnen in Bonn vernomen.

Daimler-Benz wilde vanochtend geen commentaar geven op de beslissing van Reuter. Diens positie was al eerder onder vuur gekomen en de kritiek nam alleen nog maar toe na de recente reorganisaties bij Daimler die het concern over 1995 op een verlies van ruim zes miljard mark komen te staan.

Reuter verdwijnt van het toneel kort nadat zijn opvolger Jürgen Schrempp, besloten heeft tot rigoureuze ingrepen bij zowel de elektronicadochter AEG als bij de lucht- en ruimtevaartdivisie DASA, de meerderheidsaandeelhouder van Fokker. Met het opruimen van deze 'Altlasten', waartoe onder andere behoorde het dichtdraaien van de geldkraan voor het in 1993 overgenomen Fokker, is Schrempp met Daimler-Benz een volstrekt tegenovergestelde weg ingeslagen dan zijn voorganger Reuter de laatste jaren had gevolgd. Reuter - van 1987 tot mei vorig jaar bestuursvoorzitter - was de man die de autofabrikant Mercedes-Benz ombouwde tot een veelomvattend technologieconcern. Hem werd en wordt verwetendat hij met zijn expansiedrift het conglomeraat op roekeloze wijze de verkeerde kant op heeft gestuurd.

Reuter was de man die onder meer vliegtuigbouwer DASA aan Daimler-Benz heeft toegevoegd. Onder zijn leiding nam DASA in 1993 een meerderheidsbelang in Fokker, wat een misgreep bleek te zijn. De lucht- en ruimtevaartdivisie en het inmiddels vrijwel opgeheven AEG hebben Daimler miljarden gekost. Schrempp heeft aangekondigd dat het concern nu in één keer alle verliesgevende activiteiten kwijt wil en voortaan nog maar één prioriteit heeft: winst maken. Hij is ook van plan het sukkelende Dornier, bouwer van propellervliegtuigen, van de hand te doen. En voor motorenfabrikant MTU, eveneens in de problemen, wordt samenwerking gezocht met BMW.

Reuters' ster is hoog gestegen, maar vervolgens snel en diep gevallen. Zijn positie begon vorig jaar te wankelen. Gerhard Liener, voormalig financieel directeur bij Daimler, onthulde dat Reuter op niet te evenaren wijze miljarden had verspild bij de uitbreiding van het concern. In juli zette de raad van bestuur Liener als adviseur aan de kant. Die pleegde op 14 december zelfmoord.

Een heel slechte beurt maakte Reuter met geheel verkeerd uitgepakte winstverwachtingen. In mei vorig jaar, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, voorzag hij nog een winst voor zijn concern van ruim een miljard mark. Een paar weken daarna, kort nadat Reuter door Schrempp was opgevolgd, heette het dat Daimler-Benz in 1995 een “aanzienlijk” verlies zou lijden.