Noorse scheepswerf Kvaerner behaalt hoger jaarresultaat

Kvaerner, de Noorse scheepsbouwer en dienstverlener in de offshore-industrie, heeft het afgelopen jaar zijn winst voor belastingen verdubbeld. Het resultaat kwam in 1995 uit op 2,43 miljard Noorse kroon (622 miljoen gulden) tegen 1,21 miljard kroon in 1994. Hierbij is wel een buitengewone bate van 568 miljoen kroon uit de verkoop van een gastanker meegenomen. Door de verkoop verkreeg Kvaerner een belang van 45 procent in de rederij Havtor A/S.

De netto winst (na belastingen) steeg in 1995 van 901 miljoen tot 1,77 miljoen kroon (453 miljoen gulden).

Het in Oslo gevestigde Kvaerner is het grootste scheepsbouwconcern in Europa en voert opdrachten uit voor de offshore- en de hout- en pulpindustrie. De expansie van Kvaerner kreeg sinds 1990 gestalte met de verwerving van de Finse scheepswerf Masa Yards, de Duitse werf Warnow en de Britse werf Govan Yard. Vorig jaar mislukte de overname van de Britse constructiegroep Amec plc.