Nilis veruit de beste volgens computertest

DEN HAAG, 13 FEBR. De kwaliteit van de betaalde voetballer is vanaf komend seizoen ook af te meten uit een ingenieuze berekening van feiten, jurering en computerbecijfering. In een gisteren uitgebracht standje over een achttal recente wedstrijden, een test, is Luc Nilis van PSV de onomstreden nummer één van het moment.

Basis voor de waardering is een combinatie van feiten en jurering door specialisten. Onder de feiten vallen niet alleen doelpunten en voorzetten, maar eventueels zelfs een schijnbeweging of een 'loopactie'', zoals dat in trainersjargon heet tegenwoordig. Op 26 februari is een nauwgezette uitleg over het systeem, dat Challenge-2000 gaat heten.

Initiatiefnemer is onder meer de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, die blijkbaar behoefte voelt de pionnen in de teamsport voetbal individueel te meten naar kwaliteit. Anders dan door verschillende media gebeurt, die gewoon punten geven, of door collega-voetballers tijdens het jaarlijkse VVCS-gala.

Technisch is Jan van Buuren van Third Millennium Challenge de grote man. Hij gaat met de computers aan de slag. De jury bestaat uit honderd (oud-)coaches en andere professionals. In maart gaat Challenge-Data, speciaal voor dit doel opgericht door voormalig trainer Jan Reker, de juryleden opleiden. Het eerste bestuur van Challenge-2000 bestaat uit: voorzitter Hans Kraay, voetbalcommentator. Vice-voorzitter Jan Reker, secretaris van CBV, die door rugklachten geen trainer meer is, en secretaris/penningmeester Van Buuren en de leden Jo Brand en Jos Kuijer.

Met Arie van Eijden, commercieel directeur van de KNVB, is afgesproken de organisaties van het betaalde voetbal zo snel mogelijk te betrekken bij de stichting, die wil debuteren tijdens het EK.

In het opzetje zijn acht wedstrijden gevolgd, waarbij het accent lag bij Ajax, PSV en Feyenoord. De top-tien: 1. Nilis 2400, 2. Ronald de Boer 2177, 3. Blind 2162, 4. Jonk 2162, 5. Kluivert 2161, 6. Frank de Boer 2130, 7. Ronald Koeman 2128, 8. Finidi 2101, 9. Van der Sar 2096, 10. Numan 2087. (ANP)