Niger gaat terug naar democratie

NIAMEY, 13 FEBR. De militaire leiders van Niger hebben een tijdschema gepresenteerd voor een herziening van de grondwet en de terugkeer naar de democratie. Eind januari verdreven militairen de gekozen regering nadat een langdurig conflict tussen de president en de premier het bestuur van Niger had verlamd.

Een forum voor nationale verzoening, dat werd ingesteld na de staatsgreep, heeft voorgesteld de macht van de gekozen president te versterken en het proportionele kiesstelsel te vervangen. Het Nigerese volk moet zich in september uitspreken over een nieuwe grondwet. Verkiezingen voor presidentschap, parlement en plaatselijk bestuur zouden in het laatste kwartaal van dit jaar moeten plaatshebben. Politieke partijen mogen vanaf oktober hun activiteiten weer opnemen. (AFP, Reuter)