Moldaviër opgepakt voor moord op Rus

RIJSSEN, 13 FEBR. De politie heeft vanmorgen in Vlissingen een 45-jarige Moldaviër uit die plaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Rus Yourri Sentchougov (43) uit Rijssen. In het huis van een 39-jarige Nederlander uit Vlissingen is vandaag huiszoeking verricht, maar deze man is niet opgepakt.

De politie verspreidt in Vlissingen thans een poster met daarop foto's van Sentchougov en diens auto om uit te vinden of het slachtoffer ooit met zijn wagen in Vlissingen is gesignaleerd. Naar aanleiding van het resultaat van een eerder buurtonderzoek besloot het recherche bijstands team de Moldaviër aan te houden.

Sentchougov, die zei een laserdeskundige te zijn, werd op 28 december dood aangetroffen in zijn woning aan de Eshuisstraat in Rijssen. Volgens een politiewoordvoerder was er duidelijk sprake van moord. De auto van het slachtoffer werd later gevonden langs de A1 ter hoogte van Holten. Wilde speculaties doen in Twente de ronde. Sentchougov, die twee jaar in het Rode Leger heeft gediend, zou volgens buren in Rijssen connecties hebben gehad met criminele bendes uit Rusland. De politie zei die speculaties 'zeer serieus' te nemen. De aangehouden Moldaviër onderhield een zakelijke relatie met het slachtoffer.

Nederlandse wetenschappers op het gebied van laser en hologrammen zeggen nog nooit van Sentchougov te hebben gehoord. De in vakkringen bekende hologrammenontwerper W. Spierings van het Dutch Holographic Laboratory in Eindhoven kent hem evenmin. “Terwijl dit toch een klein wereldje is”, reageerde hij vorige maand.

De vermoorde Rus had sinds 1992 een 'verblijfsvergunning op economische gronden' voor een jaar. Hij verlengde die door nieuwe arbeidscontracten te tekenen bij een onbekend aantal Nederlandse bedrijven. Daarnaast ontwikkelde Sentchougov op zijn thuiscomputer in Rijssen laserprogramma's en hologrammen voor de verkoop.

“Hij wilde een eigen bedrijf opzetten”, zegt de politiewoordvoerder. In 1994 sprak Sentchougov daarover met de Twentse Kamer van Koophandel, maar hij had er de apparatuur en de middelen niet voor. De apparatuur die werd aangetroffen in Sentchougovs huis omschreven wetenschappers van de Universiteit Twente als 'weinig professioneel'. Het recherche bijstands team heeft de verdachte Moldaviër voor verhoor door justitie naar Almelo gebracht.