Krappe winst voor Republikein Dole in voorronde Iowa

DES MOINES, 13 FEBR. De Amerikaanse senator Bob Dole heeft gisteren in de staat Iowa een krappe overwinning behaald in de eerste Republikeinse voorronde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Onverwachts sterk eindigde op de tweede plaats de conservatieve Pat Buchanan, een voormalige televisiecommentator. Ook Lamar Alexander, ex-gouverneur van Tennessee, verraste met zijn derde plaats. De miljonair en uitgever Steve Forbes kwam ternauwernood op de vierde plaats.

Dole (72) kreeg op de caucuses (partijbijeenkomsten) in Iowa 26 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door Buchanan met 23 procent. Lamar Alexander behaalde achttien en Forbes tien procent.

Het resultaat van Dole, de invloedrijke leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat die nu voor de derde keer probeert president te worden, bleef achter bij de 37 procent die hij in 1988 in Iowa behaalde. Buchanan, die over veel minder geld beschikt dan Dole en nauwelijks steun in de leiding van de partij geniet, wist een belangrijk deel van de conservatieve christenen in de partij voor zich te winnen.

Bovendien blijkt dat zijn populistische boodschap tegen immigratie, multinationale ondernemingen en vrijhandel Republikeinen met lage inkomens heeft aangesproken. Alexander concentreerde zich de laatste dagen steeds meer op zijn stelling dat hij de enige Republikein is die kans maakt om in november president Clinton te verslaan.

De campagne in Iowa heeft de afgelopen weken in het teken gestaan van de grote hoeveelheid reclameboodschappen waarmee de kandidaten radio en televisie overspoelden. Vooral de politieke nieuwkomer Forbes, die zich veel later dan de anderen in de strijd had geworpen, hoopte op die manier zijn achterstand bij het opzetten van een lokale organisatie goed te maken. Maar de uitslag van gisteren geeft aan dat het voeren van een intensieve en persoonlijke campagne, zoals Dole, maar vooral ook Alexander en Buchanan die hebben gevoerd, in Iowa nog steeds loont.

De opkomst in Iowa was met 100.000 deelnemers ongewoon laag, 30.000 lager dan de partijleiding had voorspeld. Vooral kiezers van middelbare leeftijd en ouderen kwamen naar de bijeenkomsten.