Japans protest tegen China

TOKIO, 13 FEBR. De Japanse regering heeft geprotesteerd tegen de aanwezigheid van een Chinees schip, dat bezig zou zijn met proefboringen naar olie, in de wateren rond de betwiste eilandengroep Senkaku in de Oostchinese Zee. Yukihiko Ikeda, minister van Buitenlandse Zaken, zei vandaag dat het vrachtschip op het punt staat het gebied te verlaten. Het bericht komt enkele dagen na het oplaaien van een sluimerend conflict tussen Japan en Zuid-Korea over het eilandje Tokdo.

Volgens een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Chinezen proefboringen in het gebied uitgevoerd, waartegen de Japanse regering heeft geprotesteerd. De Chinezen hebben het schip uit de wateren teruggeroepen, aldus de woordvoerder. Volgens berichten in de Japanse pers is bij de positie van het schip op 4 en 5 februari een enorme vlam waargenomen wat zou duiden op de aanwezigheid van gas en eventueel aardolie. China heeft de aanwezigheid van het schip bevestigd, maar zegt dat het gaat om “normale activiteiten”.