Israel vergrendelt Palestijns gebied

TEL AVIV, 13 FEBR. Uit angst voor spectaculaire wraakacties van de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisaties Hamas en Islamitische Jihad heeft Israel gisteravond de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook voor onbepaalde tijd afgegrendeld. Deze beslissing is volgens radio Israel in overleg met het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat genomen. Israel zegt over inlichtingen te beschikken dat Hamas bij de beëindiging van de traditionele veertig dagen durende rouwperiode na de dood van de meesterbommenmaker Yehyia Ayyash spectaculaire wraakacties in Israelische steden heeft voorbereid.

Premier Shimon Peres heeft vanmorgen gezegd dat de voortzetting van de afgrendeling iedere dag opnieuw zal worden bezien. Deze maatregel, die automatisch de enkele tienduizenden Palestijnen die in Israel werken tijdelijk werkloos maakt, heeft mede tot doel het Palestijnse zelfbestuur onder druk te zetten om krachtig tegen de militaire infrastructuur van Hamas en de Islamitische Jihad op te treden. Hoewel militaire kringen in Israel zeggen daarover wel tevreden te zijn zou de Palestijnse politie volgens hen nog effectiever de strijd tegen “deze vijanden van de vrede” kunnen aanbinden.

Arafat heeft zichzelf gisteren met de hand op de Koran tijdens een plechtige ceremonie in Gaza ingezworen als president van het Palestijnse Nationale Gezag. Daarmee werd zijn verkiezing als eerste Palestijnse president tijdens de recente Palestijnse verkiezingen bekroond. Arafat zwoer “trouw aan mijn land en de grondwet” en zei “met God als getuige aan de hoop en de verlangens van het Palestijnse volk te kunnen voldoen”.

Na afloop van de slechts tien minuten durende ceremonie, die rechtstreeks door de Palestijnse televisie werd uitgezonden, zei Arafat niets te hebben toe te voegen aan de woorden van Salim Za'anoun, de waarnemend voorzitter van het Palestijnse parlement-in-ballingschap, de PNC: “We leven deze dag voor onze Arabische en islamitische natie, de triomf van Salah-a-Din (Salah-a-Din veroverde Palestina op de Kruisvaarders). We keren terug naar Palestina en we gaan over van de kleine jihad naar de grote jihad.” Israel neemt aanstoot aan het gebruik van het begrip 'jihad', dat in Jeruzalem wordt begrepen als “een heilige oorlog”. Volgens Arafat betekent “grote jihad” zelfoverwinning, terwijl “kleine jihad” voor militaire acties wordt gebruikt.