Interland nog onzeker

EINDHOVEN, 13 FEBR. De kans is groot dat de oefeninterland Nederland-België morgen in Eindhoven geen doorgang vindt. Bertus Quick, de terreinknecht van het PSV-stadion, toonde gisteren met een schoffel aan waarom de grasmat van de moderne accommodatie niet bespeelbaar is. Hij stak het gereedschap zo'n vijftien centimeter in de grasmat en stuitte op een ijslaag. Deze laag voorkomt dat het water dat door de overvloedige regenval van de laatste dagen op het veld staat, langs de drainage wordt afgevoerd.

Bondsarts Frits Kessel meende dat spelen op zo'n grasmat medisch onverantwoord is. “Als je een nop van een voetbalschoen in dit veld zet zou je de knie en enkelgewrichten ernstig kunnen forceren. Zoals het er nu uitziet wordt het moeilijk om hier te spelen.”

Bondscoach Hiddink zei dat de uiteindelijke beslissing woensdagmorgen zal worden genomen. De commerciële en financiële belangen zullen dan worden afgezet tegen de gevaren voor blessures. Het niet doorgaan van de interland tegen de Belgen kost de KNVB anderhalf miljoen gulden wegens gederfde inkomsten aan tv-rechten en reclame.

“We zullen geen domme risico's nemen”, verkondigde Hiddink. “Elke beslissing wordt heel serieus afgewogen. We willen deze interland graag spelen. Zelfs de Ajacieden zijn bijzonder gretig. Ze hebben allemaal zin in die interland. Het zijn echte profs. Ze willen naar het EK in Engeland en het oefenduel tegen België is het eerste stapje.”

Ajacied en debutant Peter Hoekstra zei: “Ik geloof dat ik van de Ajax-groep de enige ben die het heel jammer vindt als het duel niet doorgaat.” En Danny Blind: “Hier laten ze ons echt niet op spelen. Ik geloof dat er voor PSV nog een belangrijk wedstrijdje in april op deze grasmat op het programma staat.”