Hoger Wall Street stimulans voor koersen Damrak

AMSTERDAM, 13 FEBR. Een abrupt einde aan de rentestijging en euforie op de beurs van New York vormden vanochtend de ingrediënten voor flink hogere koersen op het Damrak. Zowel obligaties als aandelen werden fors duurder, de laatste met uitzondering van Vendex en Gist-brocades.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-index steeg vanochtend ruim 4 punten naar 507,66 om tegen het middaguur fractioneel terug te vallen tot 507,39.

“Verrassend sterk”, zo omschreef een handelaar de obligatiemarkt, “al blijft de omzet dunnetjes.” Tienjarige staatsleningen trokken drie dubbeltjes aan, 30-jarige zelfs zeven. Daarmee daalde het gemiddeld rendement op 10-jarige staatsobligaties van 6,14 naar 6,10 procent.

Het aanhoudende optimisme op Wall Street bevorderde de kooplust. De DJ-beursindex steeg bijna 60 punten en doorbrak de 5600 punten-grens.

Niet alleen in Amsterdam gingen de koersen omhoog. Ook in Frankfurt, Parijs en Londen was de stemming vast.

Internationals als Koninklijke Olie, Unilever en Akzo Nobel waren vanochtend de smaakmakers van het Damrak. Olie verbeterde zich 3 gulden op 239,30, Unilever 1,10 gulden op 237 en Akzo Nobel eveneens 1,10 op 184,70. Philips, dat donderdag met jaarcijfers komt, liet echter zeven dubbeltjes liggen op 65,80.

Grootste daler was Vendex International. Het detailhandel- en dienstenconcern gaat voor 1995/96 uit van een hogere winst, maar het bedrijfsresultaat is licht lager. Beleggers vertaalden deze slechte tijding naar 2,80 gulden koersverlies op 49,20.

Verder was Gist-brocades uit de gratie; dit fonds zakte 2,30 gulden naar 48,50. Oorzaak: een nogal negatieve analyse van ABN Amro Hoare Govett, waarin wordt gewezen op overcapaciteit op de markt voor penicilline. Oud nieuws, aldus een handelaar, “Gist heeft zelf al een 'profit warning' gegeven”. Toch stapten veel beleggers uit het biotechnologiefonds.

De dollar was vanmorgen op de Europese wisselmarkten iets hoger dan maandag en wees om 10.00 uur 1,6510 gulden aan tegenover 1,6495 aan het einde van de voorgaande dag.

NEW YORK Wall Street zette gisteren de nu al vier weken durende opmars onverdroten voort met een stijging van het Dow Jones (industrial) gemiddelde met 58,53 punten naar de nieuwe recordhoogte van 5.600,15. Bijna 400 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar. Blue chips waren opnieuw favoriet. Volgens marktdeskundigen worden de koersen omhooggestuwd door een sterke vraag vanuit de beleggingsfondsensector. Het Investment Company Institute, dat gegevens over de mutual fund industrie bijhoudt, kwam de hausse in januari op gang door de inleg van nieuwe beleggers, die voor 24,5 miljard dollar meer in aandelen belegden dan werd verkocht.

TOKIO De koersen op de Japanse markt eindigden vandaag lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot op 20.784,23, wat 150,59 punten minder was dan afgelopen vrijdag. Gisteren waren de Japanse financiële markten gesloten in verband met de viering van een nationale feestdag. De aandelenkoersen stegen vandaag aanvankelijk, gestimuleerd door het zoveelste record op Wall Street, maar daarna ging het snel bergafwaarts. Het lijkt er op dat beleggers wachten op het parlementsdebat over de begroting voor 1996/97.