Grote Canadese mijnbouwfusie

Het Canadese mijnbouwconcern Falconbridge neemt branchegenoot Diamond Fields Resources over voor vier miljard Canadese dollar (4,8 miljard gulden). Hiermee Falconbridge over een van de grootste reserves aan nikkel, kobalt en koper in de wereld beschikken.

Diamond Fields ontdekte vorig jaar de ertsreserve Voisey's Bay in Labrador. Die bevat voor miljard dollar aan nikkel, kobalt en koper. Analisten zijn van oordeel dat Falconbridge goede zaken heeft gedaan. Diamond Fields, dat bovendien diamantmijnen heeft in Zuid-Afrika, is voor 75 procent eigenaar van Voisey's Bay. De ertswinning in Labrador moet in 1999 beginnen. Falconbridge, na het eveneens Canadese Inco de grootste nikkelproducent in de wereld, denkt zijn produktie van het metaal te kunnen verdrievoudigen.

Hoewel de overname als 'vriendelijk' wordt bestempeld, is Falconbridge niet zeker van zijn zaak. Inco bezit een belang van 5 procent in Diamond Fields en heeft op grond daarvan het recht een alternatief bod uit te brengen.