Frans episcopaat: wel condooms tegen aids

PARIJS, 13 FEBR. De Franse bisschoppen achten het gebruik van condooms “noodzakelijk” ter voorkoming van aids. Dat staat in het gisteren verschenen rapport 'Aids: De samenleving ter discussie' van het Sociaal Comité van het Franse episcopaat.

De bisschoppen wijken daarmee af van de veroordeling door het Vaticaan van alle middelen ter voorkoming van zwangerschappen of seksueel overdraagbare ziekten. Volgens het Vaticaan is alleen seksuele trouw binnen het huwelijk een juiste manier om seksueel overdraagbare ziekten te voorkomen.

De bisschoppen gaan in hun beoordeling van het condoom af op de mening van medische experts. In het rapport van het Sociaal Comité, dat onder leiding staat van bisschop Albert Rouet van Poitiers, staat: “Veel kundige doktoren stellen dat een condoom van betrouwbare kwaliteit heden het enige middel ter preventie [van aids] is. Als zodanig is het noodzakelijk.”

Volgens de Franse professor Luc Montagnier, een van de ontdekkers van het aids-virus, geeft het episcopaat toe, dat het condoom een “technisch middel is om infectie te voorkomen”. In het Franse dagblad Le Monde noemde Montagnier de verklaring een “belangrijke ontwikkeling”. Maar, voegde hij toe “Ik geloof niet dat paus Johannes Paulus II van mening zal veranderen.”

Het gebruik van condooms is volgens het rapport “begrijpelijk” in gevallen waar seksuele aktiviteiten zodanig onderdeel uitmaken van iemands persoonlijkheid dat dit nodig is. Tegelijkertijd waarschuwen de geestelijken tegen een tè “libertaire” houding die seksualiteit tot iets “onbetekenends” zou reduceren. Gebruik van het condoom mag er niet toe leiden dat mensen niet meer nadenken over het “wezenlijk menselijke karakter van de seksualiteit”, aldus bisschop Rouet.

Het condoom mag volgens de bisschoppen geen middel worden bij de opvoeding tot een “volwassen seksualiteit”. “Jongeren slechts het advies geven condooms te gebruiken, zonder hen te helpen hun seksuele identiteit te ontwikkelen, beperkt hen tot de macht van hun verlangen”, zo staat in het rapport van het Sociaal Comité. (AFP)