Foto

Foto: In de Noordierse hoofdstad Belfast protesteerden gisteren meer dan 2.000 mensen tegen de beëindiging van het staakt-het-vuren door het Ierse Republikeinse Leger. Met papieren duiven in hun handen hielden ze een stille omgang voor het stadhuis, op vrijwel dezelfde plaats waar de Amerikaanse president Clinton in november vijftien maanden vrede gevierd had. Eén van de spreeksters, de 38-jarige Maria McShane, droeg de sjaal van Manchester United die haar 17-jarige zoon Gavin omhad toen hij door terroristen vermoord werd enkele maanden voor het staakt-het-vuren. Zwanger van Gavin had ze bij een bomaanslag op een café ook haar linkeroog al verloren. “De lafaards die zich achter geweren en bommen verbergen, hebben me tot een leven van verdriet veroordeeld”, zei ze tegen de sterk geëmotioneerde demonstranten. “Als ze mij en mijn twee kinderen zagen huilen, zouden ze hun wapens misschien wegdoen en ophouden met het ruïneren van onze levens.” (Foto AP)