Feyenoord wil af van 'lastpost' Witschge

ZEIST, 13 FEBR. Een gebrek aan respect van de spelers heeft Willem van Hanegem dit seizoen de kop gekost bij Feyenoord. Vijf voetballers maakten de dienst uit bij de Rotterdamse club en niet de trainer. Van Hanegem wist niet meer wat hij er mee aan moest. Die bekentenis deed mr. N. Edelenbos, de vrouwelijke directeur algemene zaken van Feyenoord, gisteravond in Zeist. Ze had, zo zei ze, deze feiten liever intern gehouden, maar ze kwam er toch mee naar buiten om aan te geven dat Rob Witschge, één van de bedoelde spelers, een slechte invloed op ploeggenoten heeft.

Ex-international Witschge hoopt via een arbitragezaak te bewerkstelligen dat hij weer met de A-selectie van Feyenoord mag meetrainen. Samen met ploeggenoot Regi Blinker traint hij sinds anderhalve maand apart. Gezien de vonnissen in soortgelijke kwesties in het verleden heeft Witschge een goede kans om zijn zin te krijgen. Hij moest er in de Faas Wilkes-zaal op het KNVB-sportcentrum wel een aantal flinke aantijgingen voor incasseren. Witschge zei na afloop zich “vernederd” te voelen. “Het deed pijn.”

Eén keer verscheen er toch nog een lach op het gezicht van Witschge. Mr. Edelenbos noemde een situatie waarin een aantal Feyenoorders, onder wie Witschge, zich erg zou hebben misdragen. Dat was na een wedstrijd in en tegen Barcelona. Witschge diende via zijn advocaat mr. H. Knijff meteen van repliek. Hij was er tijdens die trip niet eens bij geweest. Die mededeling zorgde voor hilariteit in de zaal.

Edelenbos beweerde namens Feyenoord niet alleen dat de 29-jarige Witschge binnen de selectie “een lacherige en vervelende sfeer” creëert, maar hij zou tevens het niveau op de training niet meer aankunnen. Zijn vertrek bij de A-ploeg en dat van Blinker zouden bevordelijk zijn geweest voor de resultaten van Feyenoord. Edelenbos noemde daarom het aantal punten dat de club in deze competitie mét en zonder de genoemde twee spelers heeft behaald. Witschge kreeg van Feyenoords raadsvrouwe ook te horen wat trainer Arie Haan van zijn prestaties had gevonden. Tegen De Graafschap “werd het niets” en tegen NEC had hij “dramatisch” gespeeld. Haan beschouwt Witschge's optreden in het tweede elftal als “bezigheidstherapie”.

Mr. Knijff vroeg Edelenbos of zij de laatste, als beledigend beschouwde, opmerking wilde terugnemen. Dat gebeurde niet. Knijff vond dat Feyenoord zo niet met een gerenommeerde speler mag omspringen. “Dertig wedstrijden, mijne heren”, sprak hij tijdens zijn betoog tot de leden van de arbitragecommissie, “dertig wedstrijden in het Nederlands elftal. Witschge is dus iemand in de voetballerij.”

Feyenoord zegt dat Witschge zelf heeft beweerd geen speler voor de reservebank te zijn en via zijn zaakwaarnemer Rob Jansen diverse malen heeft laten blijken naar een andere club te willen vertrekken. “Wat moet je met zo'n speler?”, vroeg Edelenbos zich af. Witschge, die nog een contract heeft tot 1 juli 1997, stelt daarentegen dat juist Haan als eerste over de mogelijkheid van een transfer is begonnen. Veel interesse is er overigens nog niet voor de middenvelder geweest. Maar volgens Edelenbos zou dat weleens kunnen liggen aan het feit dat Witschge wil vasthouden aan het “uitzonderlijk hoge salaris” dat hij bij Feyenoord verdient. “Beveren heeft interesse, maar hij gaat er gewoon niet op in. Onbegrijpelijk.” Reactie van zaakwaarnemer Jansen: “Dat is pure onzin. Ik weet niet hoe ze er bijkomen.”

Het toeval wil dat Feyenoord-trainer Arie Haan in zijn actieve loopbaan zelf ook eens een zaak aanspande om zodoende zijn plaats in de selectie terug te krijgen. Hij had bij Ajax in 1975 problemen met trainer Hans Kraay. Haan kreeg zijn gelijk. De trainer was gisteravond zelf ook aanwezig.

Haan zat naast Edelenbos en fluisterde de advocate af en toe wat in. Verder gaf hij alleen antwoord op een paar vragen van de arbitragecommissie. Hij toonde begrip voor Witschge's vermeende houding. “Je kon ook niet verwachten dat toen hij werd gepasseerd zich voor honderd procent bleef inzetten.” Witschge nam meteen het woord over en zei dat hij zelfs nog extra had getraind nadat hij op de reservebank was beland.

Haan liet weten dat de situatie voor Witschge nog “niet uitzichtloos” is. Als de speler goed presteert in het tweede elftal dan krijgt hij volgens de trainer weer een kans in de A-selectie.

Aanvankelijk had ook Regi Blinker een zaak aangespannen. Hij trok zich echter “om strikt persoonlijke redenen” vlak voor de zitting terug. De aanvaller nam gisteravond in Zeist wel naast Witschge plaats om, zoals raadsman Knijff uitlegde, “maximale steun aan zijn compaan” te geven. Blinker greep in toen Witschge even zijn beheersing dreigde te verliezen. Edelenbos richtte zich aan het einde van de zitting tot de speler en maande hem nogmaals om met het tweede elftal te gaan meetrainen. “Dan kan je heel wat laten zien.” Witschge had het niet meer.

De vraag is of Witschge na de harde woorden in Zeist nog wel op een normale manier bij de eerste ploeg kan terugkeren. “Dat is van later zorg”, zei de speler. “Ik kan de knoop wel omdraaien. Ik ga er voor. Anders was ik deze zaak niet begonnen.”

De arbitragecommissie doet binnen twee weken uitspraak.

    • Hans Klippus