Feyenoord onderzoekt of het rechten zelf kan exploiteren

ROTTERDAM, 13 FEBR. Feyenoord onderzoekt of de voetbalclub zelf de televisie-rechten van zijn wedstrijden kan exploiteren. De KNVB zegt dat de voetbalbond eigenaar is van de rechten die de bond zaterdag voor ruim een miljard gulden heeft verkocht.

“Feyenoord zal zich - zoals eerder nogmaals bij de KNVB is neergelegd - verder beraden over zijn (eigen) mogelijkheden tot exploitatie van haar (TV)-rechten”, liet voorzitter Van den Herik weten in een persbericht. De club was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.

Op de vergadering, zaterdag in Zeist, waar het bestuur betaald voetbal van de clubs een mandaat kreeg om de rechten te verkopen aan een nieuw sportkanaal, onthield Feyenoord zich van stemming. Ajax was tegen, de overige 34 clubs stemden voor.

De vraag wie eigenaar is van de televisierechten van voetbalwedstrijden, is niet eenvoudig te beantwoorden, zeggen juristen. “Het is een gecompliceerd mijnenveld”, zegt sportadvocaat F. Kollen. De KNVB is organisator van de competitie. Ook Feyenoord heeft rechten op de wedstrijden die de club speelt. Die worden beperkt doordat Feyenoord lid is van de voetbalbond en daarmee rechten afstaat aan de KNVB. Feyenoord is gebonden aan het meerderheidsbesluit van de vergadering van afgelopen zaterdag. Maar de club kan daarnaast voor zijn individule belangen opkomen. Bijvoorbeeld door het auteursrecht op de televisiebeelden van wedstrijden uit te oefenen door zelf opnamen te (laten) maken. Zonodig zal de rechter moeten uitmaken of het collectieve belang van de KNVB zwaarder weegt dan het individuele belang van Feyenoord. “Dat auteursrecht ligt in de huidige constructie bij de NOS en ik verwacht dat het auteursrecht in de nieuwe constructie bij de KNVB komt te liggen.”

Juristen van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) ontkennen dat Feyenoord zelf de televisierechten van de wedstrijden in De Kuip zou kunnen exploiteren. Feyenoord is lid van de sectie betaald voetbal van de KNVB. De voetbalbond heeft expliciet in de statuten opgenomen dat de bond verplichtingen mag aangaan namens de leden. En de KNVB heeft verder onder meer vastgelegd dat het clubs verboden is om zonder toestemming van het bestuur betaald-voetbalwedstrijden te exploiteren door middel van televisie.

In Engeland hebben de clubs een contract met BSkyB en de BBC voor vijf jaar tot en met het seizoen 1996/97. Maar de Football Association (FA) en de Premier League (de hoogste competitie-afdeling) moeten zich verantwoorden voor het Office of Fair Trading (OFT), het orgaan dat waakt over vrije mededinging in Engeland. Directeur John Bridgeman van het OFT stelt dat de voetbalbond als een kartel functioneert door voor de clubs een gezamenlijk contract af te sluiten. Hij wil het contract toetsen in de rechtszaal.

De Engelse voetbalbond heeft verontwaardigd gereageerd. Afschaffing van het collectief onderhandelen zou leiden tot “chaos en fragmentatie”, zei R. Parry, directeur van de Premier League. De angst bestaat dat een grote club als Manchester United een prachtig contract zal binnenhalen, maar dat de kleine clubs zullen worden buitengesloten.

Als gevolg van het contract tussen de KNVB en het nieuwe sportkanaal in Nederland zal iedere profclub, ook een eerste-divisieclub als Emmen, minimaal 2,9 miljoen gulden per jaar ontvangen. Het maximum ligt op 4,7 miljoen, ook voor clubs als Feyenoord en Ajax die per jaar enige tientallen uren zendtijd vullen.

Voor de rechten van Europa-Cupwedstrijden hebben Ajax en Feyenoord een contract met de NOS. Die wedstrijden worden niet onder auspiciën van de KNVB gespeeld.