'Ex-vrouw Kim loopt over naar Zuid-Korea'

SEOUL, 13 FEBR. Een ex-vrouw van de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il is volgens berichten uit Seoul overgelopen naar Zuid-Korea. De Zuidkoreaanse inlichtingendienst liet vandaag weten dat de vrouw, Sung Hae Rim, samen met haar zuster Hae Ryang haar villa in Genève heeft verlaten en 'spoorloos' is.

Het Zuidkoreaanse dagblad Chosun Ilbo meldde dat de twee zusters naar een derde land zijn gevlucht, waar ze politiek asiel zouden willen aanvragen. De Zuidkoreaanse inlichtingendienst onthulde vandaag ook dat een zoon van Sung Hae Ryang, Lee Han Young, in oktober al naar Seoul uitweek, maar dit was tot nu toe geheim gehouden om de familie niet in gevaar te brengen.

Het privé leven van Kim Jong Il is door vele mysteries omgeven. In Pyongyang worden nooit mededelingen gedaan over Kims burgerlijke staat en in Zuid-Korea doen verschillende versies de ronde. Vaststaat dat Kim in 1967 trouwde met Sung Hae Rim en dat uit dit huwelijk een zoon werd geboren. Het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap meent dat Kim daarvoor nog een andere vrouw had, bij wie hij een dochter kreeg. Kim zou later nog tweemaal zijn getrouwd. Sung Hae Ryang werd door hem verbannen, eerst naar Moskou, later naar Genève.

Ook de huidige politieke situatie in Noord-Korea, een orthodox-communistisch land, is zeer onduidelijk. Kim Jong Il, die deze week 54 wordt, volgde in juli 1994 zijn overleden vader Kim Il Sung officieus op, maar tot nu toe is hij om onopgehelderde redenen nog niet benoemd tot president en partijleider. Kim vertoont zich zelden in het openbaar en houdt nooit een rede, wat volgens waarnemers in Seoul wijst op ernstige gezondheidsproblemen.

Intussen wordt Noord-Korea geplaagd door grote economische problemen. Het systeem van volledige zelfredzaamheid liep enige jaren geleden vast, terwijl afgelopen zomer bovendien zware overstromingen plaatshadden.

Een overgelopen Noordkoreaanse diplomaat, Hyung Sung Il, zei vandaag in Seoul dat de Noordkoreanen “van de hand in de tand” leven. Hyun vluchtte vorige maand samen met zijn vrouw en een lid van de Noordkoreaanse inlichtingendienst. “Het nieuws van het thuisfront werd steeds erger, we zagen geen toekomst meer”, zo verklaarde Hyun zijn stap. (AP, Reuter)