Eis pyromaan Ede vijf jaar en tbs

ARNHEM, 13 FEBR. Procureur-generaal J. Coster van Voorhout heeft vanmorgen voor het gerechtshof in Arnhem vijf jaar gevangenisstraf en tbs met verpleging geëist tegen de 22-jarige D., verdacht van meervoudige brandstichting in Ede.

Volgens de procureur is er geen enkele reden om af te zien van een gedwongen behandeling van de “angstige, onzekere en achterdochtige jongen”. De eis van de procureur is gelijk aan de straf die de Arnhemse rechtbank D. eerder heeft opgelegd. D. ging tegen de tbs-maatregel in beroep. Voor het hof bleek dat de Edenaar bang is dat hij geen toekomst meer heeft als hij onder behandeling is geweest. Bovendien vreest de Edenaar, die meer dan dertig branden aanstak in het voorjaar van 1995, dat zijn straf door de tbs veel langer zal gaan duren dan vijf jaar.

D. is er, zo bleek voor het hof, zeker van dat hij nooit meer branden zal stichten. Volgens de Edenaar beseft hij nu ten volle wat hij de slachtoffers, zijn ouders en zijn ex-vriendin heeft aangedaan. Verkeerde vrienden en aandacht van de media hadden hem vorig jaar uitgedaagd om telkens opnieuw brand te stichten, maar dat zou nu echt nooit meer gebeuren, betoogde hij tegenover de president van het hof.

De procureur noemde de argumenten van de Edenaar “holle woorden”. “Ik geloof er niets van. Hij zegt dat alleen maar omdat hij tegen het rapport van het Pieter Baan Centrum en tegen tbs is. En daar is hij tegen, omdat anderen hem gezegd hebben dat hij daar tegen moet zijn. Hij moet leren zijn gedrag in de hand te houden.”

Het gerechtshof behandelt dinsdag ook het hoger beroep van K. D., een oudere broer van de Edese pyromaan, die van de rechtbank een jaar celstraf opgelegd kreeg. De rechtbank nam deze man zeer kwalijk dat hij niets gedaan heeft om zijn jongere broer te stoppen.

De brandweer in Ede had het gisteravond overigens opnieuw druk met een vermoedelijke brandstichting. Ditmaal ontstond brand in een vuilcontainer aan de achterzijde van een meubelzaak in Ede. De brandweer had het vuur tijdig onder controle, maar weet nog niet of de meubelzaak schade opgelopen heeft. Een woordvoerder van de brandweer achtte het gisteravond zeer waarschijnlijk dat de brand aangestoken was.

Een brand die een uur eerder uitbrak op de zolder van een woonhuis in Ede ontstond waarschijnlijk door een technische storing in een cv-ketel. (ANP)