Bokstrio mag van rechter ring weer in

ROTTERDAM, 13 FEBR. De schorsing van de nationale bokskampioenen Arthur Santana, Franklin Lopes en Antonio Medina is opgeheven. De rechtbank in Rotterdam bepaalde vanmorgen dat het startverbod van drie maanden voor het amateurtrio ongeldig is. In een kort geding dat gisteren diende, hadden de drie daarom gevraagd. Hun voormalige vereniging Hoboken had om het startverbod verzocht, omdat zij meende dat de boksers onrechtmatig naar een andere vereninging waren overgestapt. De boksbond had het verzoek om schorsing gehonoreerd.

Aad Westerlaken, voorzitter van sportschool Hoboken, beschouwt zich niet als verliezer van het geding. “Ik zou niet blij zijn geweest met een zege. Want die jongens moeten gewoon kunnen boksen. Ik heb ze nooit een strobreed in de weg gelegd.” De president van de Rotterdamse rechtbank oordeelde daar vanmorgen anders over. Hoboken belemmerde de overschrijving van de drie boksers naar Gleason's Gym, een nieuwe sportschool in Rotterdam-Zuid, door zich te beroepen op artikel 34 van de reglemeneten van de Nederlandse boksbond. Daarin is vastgelegd dat buiten de vrije overschrijvingsperiode (juni, juli en augustus) de club toestemming moet geven.

Volgens de rechtbank deed Hoboken eerst de toezegging dat de leden mochten vertrekken en vervolgens trok de sportschool haar eerdere besluit weer in door zich te beroepen op het artikel. Het steekt Westerlaken dat de boksers naar Gleason's zijn vertrokken. “Die school is nog niet eens erkend en is oneerlijk en huichelachtig. Er gelden in de bokswereld bepaalde afspraken over het overnemen van elkaars leden. Gleason's staat gewoon bij mijn deur jongens te werven.”

Volgens directeur Hartog van de Nederlandse Boks Bond (NBB) heeft Gleason's inderdaad een beperkte rechtsbevoegdheid. “Maar dat kan binnen enkele dagen worden opgelost.” Dat wil zeggen dat de drie kampioenen dus officieel nog steeds niet aan wedstrijden mogen meedoen. Willen de drie boksers zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Atlanta dan moeten ze de kwartfinales van de EK, eind maart, in Denemarken halen. Maar geen van de drie heeft nog een toegangsbewijs voor die Europese kampioenschappen, waarvan de inschrijvingsdatum drie weken voor de start verstrijkt. De laatste mogelijkheid voor EK-kwalificatie zal waarschijnlijk 21 februari op een Tsjechisch toernooi zijn.

De NBB is de enige winnaar in het conflict dat begon omdat de trainers van het bokstrio niet meer welkom waren bij Hoboken. De boksbond wilde zich niet in het conflict mengen en kreeg bijval van de rechtbank. Santana, Lopes en Medina moeten een ongekend hoog bedrag van 2.000 gulden aan de bond betalen voor de gemaakte juridische kosten. “Normaal gesproken is dat vijfhonderd gulden”, weet Hartog. “Daarmee zegt de rechtbank in feite: jullie hadden dit conflict niet over het hoofd van de bond moeten uitspelen.”