Arp-Museum in het Duitse Remagen

REMAGEN, 13 FEBR. Eind 1998 moet in het Duitse Remagen een nieuw museum voltooid zijn dat geheel is gewijd aan de schilder, beeldhouwer en dichter Jean Arp. De deelstaat Rheinland-Pfalz investeert rond 100 miljoen mark (ongeveer 110 miljoen gulden) in het project. Het museumgebouw zelf, dat een vloeroppervlak van 2200 vierkante meter krijgt, wordt een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier. Hij heeft in Duitsland ook het Museum für Kunsthandwerk in Frankfurt en het stadhuis van Ulm op zijn naam staan en in Den Haag eveneens het stadhuis.

Jean Arp (1887-1966), ook wel Hans Arp genoemd, was een van de belangrijkste avant-garde-kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Hij werd in Straatsburg geboren en raakte in 1912 in München kort betrokken bij de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Zwitserland, waar hij in Zürich een van de oprichters van de DADA-beweging werd. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde hij in Zürich, waar hij zijn eerste papiers froisés maakte. (ANP)