Zuid-Korea gaat oefenen bij betwist rotseilandje

SEOUL, 12 FEBR. Zuid-Korea heeft vandaag plannen aangekondigd voor militaire oefeningen in de buurt van een rotseilandje dat door Seoul en Tokio wordt opgeëist. De stap zal zonder twijfel verdere irritatie oproepen in Tokio.

De al ongemakkelijke relaties tussen Zuid-Korea en Japan verslechterden vorige week na de hernieuwing van Japanse aanspraken op het eilandje Tok-do (Takeshima voor de Japanners) in antwoord op Zuidkoreaanse plannen er een haven te bouwen. Een woordvoerder van de Zuidkoreaanse president, Kim Young Sam, zei zaterdag dat Japan eens te meer “zijn misdaden uit het verleden verheerlijkt”.

Parlementariërs van de Japanse regeringspartijen zegden gisteren een bezoek aan Zuid-Korea af, nadat de president een ontmoeting met hen had geannuleerd. Een voor volgende maand afgesproken topontmoeting tussen beide landen lijkt eveneens in gevaar te komen.

De Zuidkoreaanse oefening, waaraan zowel marine als luchtmacht zal deelnemen, zal voor het eind van maart worden gehouden, aldus het ministerie van Defensie in Seoul. Het persbureau Yonhap suggereerde dat de manoeuvres mogelijk woensdag al beginnen. Yonhap meldde dat het ministerie de oefening had willen afgelasten om politieke frictie te vermijden, maar van mening was veranderd wegens de hernieuwde Japanse aanspraak op Tok-do.

Voor de derde achtereenvolgende dag kwamen vandaag demonstranten in Seoul bijeen om Japan's activiteit aan de kaak te stellen. Daarbij werd een Japanse vlag in brand gestoken voor de Japanse ambassade. Bij een protestbijeenkomst elders in de hoofdstad riepen demonstranten de regering op een diplomatieke breuk met Japan te overwegen. (Reuter, AP)