Zjirinovski strooit met geld bij feest huwelijksdag

MOSKOU, 12 FEBR. Met de Franse extreemrechtse politicus Le Pen onder de genodigden, heeft de ultra-nationalistische Russiche politicus Vladimir Zjirinovski gisteren in Moskou uitbundig zijn 25-jarig huwelijk gevierd. Het echtpaar arriveerde gisteren in een koets getrokken door drie schimmels bij de kerk van Sint Michael in de Russiche hoofdstad en moest zich vervolgens door een haag van veiligheidsmensen wringen voor de ceremonie, die slechts vijf minuten in beslag nam. Onder luid klokgebeier en gejuich van de ongeveer duizend mensen die rond de kerk stonden, kwamen Zjirinovski en zijn vrouw Galinda weer naar buiten, waarbij zijn lijfwachten muntstukken en biljetten van 500 roebel (met een waarde in Nederlands geld van ongeveer 5 cent) over de mensen uitstrooiden. Wodka (van het merk Zjirinovski) en hapjes waren voor iedereen verkrijgbaar zolang de voorraad strekte. Dit alles in de beste traditie van de Tsaren, die bij deze gelegenheden het arme deel van de bevolking lieten delen in de feestvreugde.

Maar volgens de toegestroomde pers bestond de menigte nauwelijks uit arme Moscovieten, maar voornamelijk uit toevallige passanten die nieuwsgierig waren blijven staan en een plastic bekertje wodka niet afsloegen. Een enkeling was bereid om tegenover een buitenlandse journalist te zeggen dat bij de komende presidentsverkiezingen “zeker” op Zjirinovski gestemd zou worden.

Volgens waarnemers probeerde Zjirinovsky de aandacht af te leiden van de Russische president Jeltsin, die zich naar alle waarschijnlijkheid komende donderdag kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen. Ook de communistische partij, de winnaar van de parlementsverkiezingen in december, zal deze week een kandidaat aankondigen. Hoewel het nog niet vaststaat, wordt aangenomen dat Gennadi Zjoeganov, die lijsttrekker was voor de communisten afgelopen december, ook de kandidaat voor het presidentschap zal zijn. In de peilingen ligt hij op dit moment ver voor op andere kandidaten, inclusief Zjirinovski, die ongeveer gelijk ligt met de kandidaat van de democratische partijen. (Reuter)