Zapman

Alles was rond. Het geld kwam van de ING-bank, Philips had de technologie en Endemol zorgde voor de camera's.

De perfecte misdaad. De KNVB hoefde alleen de wedstrijden te leveren. Ze zouden de clubs een paar miljoen voorhouden en die zouden dan happen. En ze hapten, in amper een uur was het voorstel er doorheen. Alleen een grote club stemde tegen, en een minder grote sputterde wat. Slechts één ding was over het hoofd gezien: de kabelexploitanten. Geen crimineel die een kraak zet voor bekend is waar de buit geloosd kan worden. Maar de KNVB sluit een mega-deal en vergeet de distributie. Het journaal zocht de gepasseerden op (20.00 uur, NED 2). Daar was niet eens iets binnengekomen dat leek op een businessplan.

Later verscheen het vertrouwde gezicht van Mart Smeets, het tweede deel van Studio Sport begon (20.20 uur, NED 2).

'Welkom terug bij de verende mannetjes', hoorde ik hem zeggen. Dat hoorde ik hem echt zeggen. Maar er kwam geen trampolinespringen. En ook geen motorcross. Wat was dat dan met die verende mannetjes? Een geheim signaal richting Staatsen en zijn trawanten? Wij hebben veerkracht, wij zijn flexibel, wij zijn overal inzetbaar. Zou het nieuwe sportkanaal Smeets eigenlijk al gepolst hebben? Hij was weer erg op dreef die avond. Kees Jansma hadden ze in ieder geval nog niet gepolst. Die zat er te beteuterd bij om ergens voor gevraagd te zijn. Door Brandpunt werd hij aan de tand gevoeld over zijn gevoelens (21.35 uur, NED.1). De laatste vraag was: 'Heeft u nog een prangende vraag voor de voorzitter van de KNVB, Jos Staatsen?' In afwachting van het antwoord begon de camera alvast in te zoomen. 'Op het moment niet', zei Jansma van zeer nabij en als poriën konden wenen, dan hadden die van hem het gedaan. Jansma is dus niet gevraagd. Want wie treurt wordt overgeslagen. Droevigen worden nooit gevraagd, alleen de blakenden worden gevraagd. Zoals bijvoorbeeld Smeets. Die blaakt, van zelfvertrouwen.

Of zou Staatsen niet alleen de distributie over het hoofd hebben gezien, maar ook de presentatie? Weet hij niet dat er geen wedstrijd op het scherm mag komen, zonder dat een stem zegt wat er te zien valt.

'Ik schijn een onmens te zijn', zei Staatsen over zichzelf. 'Maar ik handel in het belang van het betaalde voetbal.Ik zou een Caligula zijn, een Al Capone. Ook al weet je uit welke hoek zulke opmerkingen komen, ze doen toch pijn.'

De verleiding werd groot om medelijden met Staatsen te krijgen. Bijna vergat ik wie in de aanloop naar het WK '94 de geldwolf was die ons Johan Cruijff door de neus heeft geboord.

    • Hans Aarsman