'Wel branden in Ede, maar geen nieuwe pyromaan'

EDE, 12 FEBR. De brandweer in Ede denkt dat de Gelderse plaats niet opnieuw geteisterd wordt door een pyromaan, die vanuit een ziekelijke dwang telkens grotere branden sticht. Dat heeft de Edese brandweercommandant Joosten vanmorgen gezegd. De politie overlegt of de nieuwe reeks brandstichtingen in de gemeente aanleiding is om speciaal onderzoek te doen.

In het weekeinde waren er weer twee branden in Ede. Zaterdagavond brandde een opslagplaats voor pallets uit. Het staat vast dat daarbij sprake was van brandstichting. Gisteravond ging in De Klomp een verffabriek, die bij een autospuiterij hoort, in vlammen op. De schade bedraagt volgens de brandweer zeker enkele tonnen. Technisch onderzoek moet maandag uitwijzen hoe deze brand ontstaan is.

Sinds het begin van het jaar zijn er in Ede weer elf brandstichtingen geweest. Vorig voorjaar kwam de gemeente landelijk in het nieuws, doordat een 22-jarige inwoner uit Ede meer dan dertig branden stichtte in anderhalve maand tijd. De rechtbank in Arnhem legde hem daarvoor een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs op. De man ging in hoger beroep tegen de tbs-maatregel. Zijn zaak dient morgen voor het gerechtshof in Arnhem. De man is door een vormfout van justitie sinds 1 december op vrije voeten.

“De huidige situatie lijkt nog niet op die van vorig jaar”, zei Joosten vandaag desgevraagd, “toen was al veel eerder duidelijk dat het om een abnormale situatie ging. We hebben ook nog geen duidelijke lijn in de branden kunnen ontdekken. Maar eigenlijk is dat ook recherchewerk: de recherche moet bepalen of de nieuwe branden op vergelijkbare wijze ontstaan zijn.”

De politie in Ede denkt niet dat de Edese pyromaan weer actief is. “De hele gemeenschap let op die jongen, die bovendien zelf steeds de publiciteit zoekt om te zeggen dat hij het niet gedaan heeft. Het zou zijn zaak morgen ook geen goed doen.” Eerder liet de politie weten dat zij niet uitsluit dat anderen de Edese brandstichter in een kwaad daglicht willen stellen.

De politie legt vanmorgen de gegevens van alle elf branden naast elkaar om een mogelijke lijn te ontdekken. “We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat er weer meer brandjes zijn geweest dan normaal. Maar het kan ook toeval zijn”, aldus de zegsman van de politie. (ANP)