Towa Tei

Towa Tei: Future Listening! (Warner/Elektra 7559-61761)

De Japans/Amerikaanse popmuzikant Towa Tei wordt door de easy tune-beweging omarmd als een zeldzame hedendaagse artiest die het in zich heeft om de gezelligheid terug te brengen naar de dansvloer. Als sample-technicus was hij in belangrijke mate verantwoordelijk voor de modieuze dansmuziek van het Newyorkse collectief Deee-Lite. Na een val van het podium tijdens het Rock In Rio-festival belandde Towa in een Braziliaans ziekenhuis, waar hij onder de indruk raakte van de plaatselijke bossa novamuziek. Op zijn solo-album Future Listening! heeft die bevlieging geresulteerd in een opvallende combinatie van milde techno-ritmes, omfloerste zang en Zuidamerikaanse swing.

Heden en verleden ontmoeten elkaar in muziek die voor 'klassieke' easy listening door zou kunnen gaan, ware het niet dat het gebruik van computers en samples onmiskenbaar van deze tijd is. Towa Tei riep onder meer de hulp in van toetsenman Ryuichi Sakamoto, beroeps-avangardist Arto Lindsay en zangeres Maki Nomiya van Pizzicato Five.

Sommige nummers herinneren wat sfeer betreft aan Astrud Gilberto's Girl from Ipanema en dat is niet toevallig, want ze worden gezongen door dochter Bebel Gilberto die over een soortgelijk zwoel timbre beschikt. Techno en bossa nova vloeien op een wonderlijke manier samen in Technova, een bewerking van de Braziliaanse klassieker La em Copacabana. De snerpende sitar in Son of Bambi, de dub-effecten in Dubnova en het triphop-achtige Luv Connection dragen bij aan een veelzijdige cd, die swingt als het orkest van Herb Alpert na een computercursus.

    • Jan Vollaard