Stayer De Jong toont vormbehoud tijdens gedevalueerde strijd

GRONINGEN, 12 FEBR. Rintje Ritsma, Gianni Romme en Bob de Jong zijn afgelopen weekeinde in Groningen op de NK afstanden kampioen op respectievelijk de 1.500, 5.000 en 10.000 meter.

Op het kampioenschap reden toppers, onder wie Ritsma en Ids Postma, slechts één afstand. Martin Hersman liet het kampioenschap aan zich voorbijgaan. Bij de vrouwen verschenen Carla Zijlstra en Annamarie Thomas niet aan de streep. Tonny de Jong profiteerde van de afwezigheid van Thomas: ze won de 3.000 en de 5.000 meter. Op de 1.500 meter werd Marieke Wijsman Nederlands kampioene.

Rintje Ritsma bekende dat hij even met de gedachte had gespeeld het hele weekeinde thuis te blijven. Omdat hij de 1.500 meter in zijn voorbereiding vond passen, reisde hij toch af naar sportcentrum Kardinge in Groningen. “De 1.500 loopt nog niet zo goed bij mij, dus rijd ik 'm hier”, aldus de eenvoudige uitleg van Ritsma. Na een paar uur stond hij weer buiten, talloze handtekeningen armer, een bos bloemen, een gouden medaille en een paar ons populariteit rijker. Een vrouwelijke fan, gewaarschuwd door een vriendin, kwam zelfs met een niet geheel opgetrokken spijkerbroek het toilet uitgerend om Ritsma bij zijn vertrek nog even te aanschouwen.

Ritsma betreurde het dat hij dit seizoen nog niet op natuurijs had gereden. “En volgens mij is het nu over”, zei de wereldkampioen op zijn persconferentie, terwijl hij zich omdraaide en zijn blik uit het raam over de natte Groningse polder liet glijden.

Bob de Jong, de 19-jarige stayer uit Jong Oranje, vond het jammer dat Ritsma de tien kilometer niet reed. “Maar hij heeft wel gelijk.” Bang om te verliezen van Ritsma zou hij niet zijn geweest, als de Friese held wel voor de tien kilometer had gekozen. Op de Nederlandse kampioenschappen allround in Den Haag werd Ritsma op de langste afstand door De Jong verslagen. “Misschien moest hij zich toen inhouden, maar ik heb hem te pakken gehad”, aldus De Jong. Begin maart verdedigt hij in het Canadese Calgary zijn wereldtitel bij de junioren. Als alles meezit start hij een week later in het Noorse Hamar op de tien kilometer. Een kans op een ereplaats acht hij daar niet onwaarschijnlijk.

Gerard van Velde behaalde een goede prestatie bij de wereldbekerwedstrijden voor sprinters in Innsbruck. De beste Nederlandse sprinter werd op de 1.000 meter twee keer derde. In het tussenklassement voor de wereldbeker staat Van Velde achter de Noor Söndral op de tweede plaats.

De wedstrijden in Innsbruck leverden bij de mannen louter Japanse successen op. Shimizu (zaterdag) en Horii (zondag) wonnen de 500 meter, Inoue op beide dagen de 1000 meter. De wedstrijden in Oostenrijk gelden als voorbereiding op het WK dat volgend weekeinde in Heerenveen wordt verreden.17

PORTRET ROMME