Sportkanaal is mogelijk in strijd met huidige mediawet

DEN HAAG, 12 FEBR. De Tweede Kamer betwijfelt of het nieuwe sportkanaal in overeenstemming is met de huidige mediawet. In de mediawet staat dat kabelexploitanten zelf geen programma's mogen exploiteren. Maar in het nieuwe sportkanaal is 22 procent van de aandelen gereserveerd voor kabelexploitanten.

“Ik wil van de staatssecretaris horen hoe het nieuwe sportkanaal zich verhoudt tot de bestaande regelgeving”, zegt Tweede-Kamerlid Van Heemskerck- Pillis Duvekot (VVD). “Ook de KNVB zal zich aan de wet moeten houden.” Tweede-Kamerlid De Koning (D66) zegt: “Als dit inderdaad niet kan, dan zal het sportkanaal een essentiële aandeelhouder moeten missen.”

De Tweede Kamer wil op korte termijn uitzoeken of het contract dat de voetbalbond heeft gesloten juridisch aanvechtbaar is. Kamerlid Van Zuylen (PvdA) wil daarvoor niet het hiaat in de mediawet aangrijpen, omdat in het voorstel van staatssecretaris Nuis (Media) voor de liberalisering van de mediawet de kabelexploitanten wèl de mogelijkheid krijgen om eigen programma's en diensten aan te bieden. “Maar ik wil wel dat het toezicht op kabelexploitanten dan goed geregeld is”, aldus Van Zuylen.

Voor Tweede-Kamerlid De Koning is het betreffende artikel in de mediawet “een haakje op een gladde deur om mijn morele verontwaardiging aan op te hangen”. Zij vindt het betreurenswaardig dat mensen zonder kabel de nieuw sportzender niet kunnen ontvangen, tenzij zij daar speciaal een schotel voor aanschaffen.

Bovendien is volgens De Koning de vrije nieuwsgaring in het geding. “Het is toch van de gekke dat de NOS met de KNVB speciale contracten moet afsluiten voor het verslaan van wedstrijden. Dat staat haaks op de vrije nieuwsgaring.”

De Tweede Kamer dreigt verder met het intrekken van subsidies aan de KNVB. “De KNVB heeft zich kapitalistisch en arrogant opgesteld”, zegt Tweede-Kamerlid Beinema (CDA). “We zullen nu moeten overwegen of we de subsidies die de KNVB ontvangt moeten gaan intrekken. Als de voetbalbond zich uiterst commercieel opstelt, dan zullen wij commercieel moeten reageren.” En Rijpstra van de VVD zegt: “Als een bond een grote vis binnenhaalt, dan vraag ik me af of subsidies dan nog wel noodzakelijk zijn. Dan denk ik niet aan de politiekosten, maar aan subsidies voor stadions bijvoorbeeld.” De directe subsidie aan de KNVB, die dit weekeinde de televisierechten voor ruim een miljard gulden verkocht, bedraagt momenteel 1,7 miljoen gulden. Het grootste gedeelte daarvan gaat naar het amateurvoetbal.

Pagina 3: Zorgen over kosten van nieuw sportkanaal

De NOS wil een klacht bij Euro-commissaris Van Miert (Concurrentiezaken) indienen, omdat de KNVB misbruik zou maken van een monopoliepositie. “De bond vergeeft de televisierechten voor zeven jaar aan een consortium waarvan ze zelf deel uitmaakt”, zegt financieel-directeur B. Geersing. “Brussel is wel voor minder in de weer gekomen.” De Tweede Kamer zal vooralsnog niet het initiatief nemen om Brussel een onderzoek in te laten stellen. Wel wil Europarlementariër Janssen van Raay dat Europees Commissaris Van Miert een uitspraak doet.

Staatssecretaris Terpstra (Sport) reageerde positief op het voorstel van de KNVB, omdat ook andere sporten, zoals bijvoorbeeld amateur- en gehandicaptensport, meer aandacht zullen krijgen op het nieuwe sportkanaal. Staatssecretaris Nuis (Media) sprak zijn bezorgdheid uit over de toegankelijkheid van het nieuw sportkanaal en de kosten voor de kijker. Maar hij wil pas officieel reageren na overleg met het kabinet. Vanmiddag spreekt premier Kok met de betrokken bewindslieden. Terpstra wil samen met Nuis op korte termijn met de KNVB-voorzitter A. Staatsen de details van het contract doornemen.

Minister Wijers (Economische Zaken) heeft al wel laten weten het contract dat de KNVB heeft gesloten te toetsen aan de Wet Economische Mededinging. “Er zal onderzocht moeten worden of het in strijd is met het algemeen belang, maar we zullen eerst alle ins en outs van het contract moeten kennen. Daarna is het de vraag hoe één en ander vervolgens uitwerkt”, aldus een woordvoerder van Wijers.