Schorn Puntin duo

Schorn Puntin Duo: Elephants's Love Affair (NCC 8002). Inl. Dé Klemtoon b.v. tel. 036-5368685.

Steffen Schorn en Claudio Puntin vormen een uitzonderlijk duo. Ze bespelen samen tien verschillende blaasinstrumenten, van gewone klarinet tot minder gangbare bouwsels als contrabasklarinet, tarogato en 'blockette'. Belangrijker dan welk instrumentarium ook is natuurlijk wat musici ermee weten te doen. Ook dat is in het geval van Schorn en Puntin heel veel, zo blijkt uit Elephants' Love Affair, een cd vol verbazingwekkende contrasten.

The Opener, een stuk van Schorn voor bas- en contrabasklarinet is jazzy jump van grote allure. Het door Puntin geschreven Der Zwerg bestaat uit een duo-improvisatie gevat in een degelijke klassieke lijst met een canon-lijntje erin. Het tweedelige Em Haïmetli is een half serieus, half grotesk uitvergroot stukje 'Heimatklang', met Tiroolse ondertonen. Het musiceerplezier straalt af van deze cd met nog dertien andere stukken erop, wat betreft speelduur allemaal tamelijk kort, uitgezonderd Chant pour Jerusalème, een bluesy 'gebed' van zeven minuten.

Wie bewezen wil horen dat formidabel vakmanschap, creativiteit en humor elkaar niet in de weg hoeven te zitten, mag zich Schorn en Puntin niet laten ontgaan. Al was het maar om - misschien voor het eerst - te ervaren dat een contrabasklarinet meer kan dan brommen en pruttelen.

    • Frans van Leeuwen