Ruim miljard voor voetbalrechten; KNVB stapt zelf in nieuw sportkanaal

ZEIST, 12 FEBR. Een nieuw sportkanaal heeft voor een periode van zeven jaar de televisierechten van het betaald voetbal verworven. In het nieuwe kanaal heeft de KNVB zelf een belang van tien procent. Het consortium dat de zender gaat exploiteren betaalt 1,04 miljard gulden aan de KNVB.

Dit heeft het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) afgelopen zaterdag met instemming van de meerderheid van de voetbalclubs besloten. Ajax stemde als enige tegen en Feyenoord stemde blanco.

De aandeelhouders van het consortium zijn, naast de KNVB, Philips, de ING Groep, Endemol Entertainment, het produktiebedrijf De Hoge Noot van Willem van Kooten, de Gelderse kabelmaatschappij Nuon Telekabel en een Stichting Kabelbelangen. De kabelexploitanten lieten weten “overvallen” te zijn door het besluit van de KNVB. Zij waren hiervan niet op de hoogte gesteld. Voor ongeveer dertig wedstrijden zal het nieuwe consortium een apart contract afsluiten met een zender voor betaaltelevisie.

Voor de andere bieders op de televisierechten - de alliantie NOS/Filmnet/HMG, Arcade en SBS - kwam het bod van het nieuwe sportkanaal als een complete verrassing. Het bod van 1,04 miljard gulden was volgens de KNVB het “op afstand hoogste bod”. De alliantie NOS /Filmnet/ HMG had voor een periode van zeven jaar 900 miljoen gulden geboden.

Vooral voor de NOS - die tot nu toe de televisierechten voor het betaald voetbal had - zijn de gevolgen groot. De publieke omroep is wat betreft zijn marktaandeel en kijkcijfers voor een belangrijk deel afhankelijk van het voetbal. NOS-voorzitter A. van der Louw was “kwaad en hevig teleurgesteld”. Volgens Van der Louw heeft de KNVB zich niet aan de afgesproken procedure gehouden. “De KNVB heeft altijd laten weten dat ze er de voorkeur aan gaven om het voetbal te spreiden over meerdere gegadigden. En tijdens de onderhandelingen heeft hij laten weten zelf geen sportkanaal te willen beginnen. We voelen ons misleid.” De NOS wil onderzoeken of de KNVB zich schuldig heeft gemaakt aan contractbreuk en overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Zij is van mening dat de voetbalbond misbruik heeft gemaakt van zijn monopoliepositie. Bovendien meent de NOS, met de mediawet in de hand, dat zij een voorkeursrecht heeft op het competitievoetbal.

Volgens voorzitter Staatsen koos de KNVB behalve uit financiële overwegingen ook voor het sportkanaal omdat het voetbal zo “voor een zo groot en breed mogelijk publiek toegankelijk is”. Bovendien verwacht de KNVB door de uitzendingen op het sportkanaal ook weer meer toeschouwers in de stadions te krijgen.